Hlavní obsah

Sparta po roce opět utržila evropskou facku. Opomíjí tradiční pilíře, o které by se mohla opřít

Spartu opět čeká sezona bez pohárů.

Reklama

Fotbalovou Spartu čeká další smutná sezona bez pokračování ve fotbalové Evropě. Vyřadila ji průměrná Subotica.

Článek

Léta držela Sparta svůj roční rozpočet někde na úrovni 350 milionů korun za sezonu. A rok co rok se zlobila, že na postup do vysněné Ligy mistrů síly týmu nestačily. Obvykle se tak na Letné hrávala tak trochu náhradní soutěž, tedy Evropská liga.

A dost, půjdeme na to jinak, řekl si loni v létě majitel klubu Daniel Křetínský. Navýšil budget až někam za hranici miliardy korun a začal na Letné vítat zahraniční posily.

Výsledek? Loni Sparta vypadla ve II. předkole Evropské ligy s Crvenou Zvezdou Bělehrad, letos s dalším srbským celkem ze Subotice. Skupinová fáze evropského poháru se tak na Letné opět hrát nebude.

Na první zběžný pohled se vše jeví jako totožné, přes kopírák. Pravda, rozdíly by se přitom našly. Loňské zápasy s CZ Bělehrad byly katastrofální víceméně oba. Letos ostudu přineslo jen vystoupení v Srbsku, kde se prohrálo 0:2.

Sparta tak před odvetou věděla, že musí alespoň dorovnat dvěma góly. A že pokud inkasuje, bude muset kontrovat čtyřmi trefami. A to přesně nedokázala.

Mužstvo už nevedl trenér Pavel Hapal, odvolaný po utkání v Srbsku. Pod vedením sportovního ředitele Zdeňka Ščasného Sparta soupeře zmáčkla a generovala jednu šanci za druhou. Co chvíli zvonila branková konstrukce, Šuralův gól sudí pro sporný útočný faul neuznal.

Přesto se v 66. minutě Sparta dostala na kýžené skóre 2:0. Uspokojila se, ztratila koncentraci. A soupeř vytěžil maximum z nevinně vyhlížejícího úniku jednoho proti dvěma. Sparťan Radakovič dětinsky hloupě položil v cípu pokutového území ruku na soupeřova záda a rumunskému sudímu umožnil nařídit pokutový kop.

Po jeho proměnění měla Sparta už jen 15 minut na vstřelení dvou gólů. A nedala žádný. Končí. Pohárová Evropa zase nebude, zbyla jen domácí soutěž a Mol Cup. Logicky přijde na řadu zužování kádru – a hledání viníků.

Fanoušky sice nadchlo, že i cizinecká legie, doplněná pouhými dvěma Čechy, Šuralem a Frýdkem, bojovala v odvetě jak náleží, po sparťansku. Jenže z tak vysoké převahy měla vytěžit víc branek. A co je hlavní: kralovat jen v domácím prostředí zdaleka nestačí. Jak se Sparta objeví na cizím hřišti, je poloviční. Ani ne. A to už léta.

Legenda Sparty Jozef Chovanec teď vede české rozhodčí, tohle řekl ve Výzvě:

Výzva s Jozefem Chovancem. Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Vedle tradičních žalozpěvů o tom, že se Daniel Křetínský obklopuje ve vedení klubu jen kamarády bez kompetence a zodpovědnosti, nabízí se přidat ještě jednu úvahu.

Jestli se Sparta kdy měla o co opřít, tak o svou masivní fanouškovskou podporu a také mládežnickou základnu. Přitom teď v situaci, kdy například musí stále platit miliony Andreovi Stramaccionimu a jeho košatému realizačnímu týmu, dále platí až tři miliony měsíčně hráčům, které ani nevyužívá (Mavuba) – a přitom třeba na Evropské lize nevydělá ani „kačku“, volí zkratkovitá řešení.

Aha, tady nám nějaké peníze chybí.. Tak co s tím.. Aha, dorostencům z toho mála, co jim dáváme, ještě pár tisícovek ubereme… A zdražíme permanentky.

Efekt vidíme. Dorostenci, kteří ve Spartě plné cizinců vidí pro sebe pramalou perspektivu, dostanou další impulz sebrat se a jít třeba do Plzně. A i mnozí z příznivců si rozmyslí, jestli se touhle sparťanskou strategií nechají vláčet dál.

Reklama

Související témata:

Doporučované