Hlavní obsah

Sparta přidává v boji proti rasismu. Kdysi měla problém s vlastními fandy, teď útoky zažívají spíš její hráči

Fotbalová Sparta přidává v boji proti rasismu. Kdysi měla problém s vlastními fandy, teď zažívají rasismus spíš její vlastní hráči.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská Sparta se zapojila do kampaně proti rasismu a diskriminaci ve fotbale. Projekt #FootballPeople vymyslely UEFA a Fare Network. Hlavními postavami kampaně budou ze strany letenských Nicolae Stanciu a Costa Nhamoinesu. Právě druhý jmenovaný se stal během působení v Polsku i v české nejvyšší soutěži opakovaně terčem rasistických výpadů. Seznamu se v exkluzivním rozhovoru svěřil, jak v podobných situacích reaguje.

Článek

„Je deprimující slyšet, že Vás někdo posuzuje podle toho, odkud pocházíte, podle barvy vaší kůže. Lidé mi při zápasech venku dávají najevo, že se pohybuju někde, kam nepatřím. Ale já jsem přitom ve svém prostoru, to je můj domov, tady u levé postranní čáry. To je můj svět… A někdo cizí, někdo mimo tenhle prostor, mi říká, že sem nepatřím,” popisuje své pocity oblíbenec sparťanských tribun přezdívaný něžně „Kostík“.

Sparťanský obránce Costa Nhamoinesu je stejně bojovný, jako na fotbalistu nesmírně přemýšlivý hráč. Na levé straně hřiště občas vyslechne od protihráčů, ale hlavně od diváků výrazy, po kterých by třeba v Anglii následoval exemplární disciplinární trest nebo v krajním případě dokonce trestní stíhání. Costa má ale od klubu jasný pokyn soustředit se na hru. „Možná je to nefér, ale je to něco, k čemu ty hráče skutečně nabádáme. Stejně jako je nabádáme, aby nereagovali na okopávání ze strany soupeře,” vysvětluje ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Costa Nhaimonesu (vpravo) v rodném Zimbabwe.

Někdy ale pohár Costovy trpělivosti prostě přeteče a krajní obránce začne řešit, co se tři nebo čtyři metry za jeho zády odehrává. „Nedávno se při zápase v Olomouci stalo, že jsem se chystal vhazovat, když jsem uslyšel rasistické skandování a pokřik. Tak jsem přestal hrát, šel za rozhodčím a zeptal se ho, jestli to také slyší. On řekl, že to prověří, což udělal.”

Reprezentant Zimbabwe, jehož během předešlého působení v Polsku dokonce poplival tatínek nesoucí na ramenou malé dítě, má za sebou několik ošklivých incidentů s rasovým podtextem i s některými protihráči v nejvyšší české soutěži. Některé z nich pak vyloženě vyřadil ze seznamu slušných lidí a začal je ignorovat. „Obhajovali jsme Costu před disciplinární komisí a vysvětlovali, proč nepodává před zápasem některým hráčům ruku. Vypadá to jako nefér gesto, ale Costa na základě nějakých zkušeností z minulosti některým protihráčům tu ruku nepodal. My jsme se za toho hráče postavili a řekli jsme, že mu lidsky rozumíme,” popsal pro Seznam Ondřej Kasík.

Pražská Sparta je klubem, který měl dlouhá léta sám opakovaně problémy s rasistickým nebo antisemitským chováním části svých fanoušků. Disciplinární komise UEFA Spartu opakovaně potrestala, jako třeba v roce 2016 za rasistické hučení tzv. „příznivců” v zápase proti Interu Milán. Klubové vedení opakovaně tvrdilo, že chce situaci zlepšit. Teď se situaci podařilo podstatně zlepšit i díky tomu, že v základní sestavě letenských vyběhnou na trávník třeba tři hráči tmavé barvy pleti a navíc reprezentant Izraele. Být rasistou i za této konstelace už pak není moc udržitelné.

Sparťanský obránce pochází z prostých poměrů. Na vysokoškolské studium třeba jeho rodina neměla peníze.

Boj proti tomuto nešvaru ale ještě není vítězně dobojován, a tak se Sparta nejnověji rozhodla připojit k jednomu z projektů UEFA a Fare na boj proti rasismu a jakékoli jiné formě diskriminace. Akční týden s názvem #FootballPeople odstartuje pro letenské právě teď. „V životě odlišuju dobré a špatné lidi, hodné a zlé. Nerozlišuju na základě barvy pleti a národnosti. Obzvlášť ve fotbale člověk pozná hodně kultur a různých životních příběhů,“ vysvětluje kapitán ACS Josef Šural. Jeho spoluhráč Costa je přesvědčený o tom, že takové iniciativy mají smysl.

„Vysíláme vzkaz, že jsme proti rasismu, protože něco takového nemá ve fotbale místo. Nesledujeme jen fotbal, ale sledujeme lidské bytosti, které hrají fotbal a které bychom měli vnímat bez ohledu na to, odkud pocházejí.” Ondřej Kasík je přesvědčený o tom, že zimbabwský bek je pro akci #FootballPeople tou pravou osobou. „Rozhodli jsme se na nové kampani spolupracovat především s Costou, který je pro většinu sparťanského publika velmi uvěřitelný. Oni vědí, že vyznává klubové hodnoty. Je to kluk, který přišel ze Zimbabwe a který dokáže velmi poutavě vyprávět, z jakých podmínek vzešel.”

Reklama

Související témata:

Doporučované