Hlavní obsah

Doživotní zákaz vstupu za rasismus? Sparta chce jít i touhle cestou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Stadion pražské Sparty nakonec proti Rangers nebude takhle prázdný, jak zněl původně trest UEFA za rasismus.

Reklama

Sparta versus Rangers FC. Řadě lidí se bohužel nevybaví sportovní stránka klání na pražské Letné, nýbrž rasismus. S ním jsou oba soupeři, tedy hlavně jejich fanoušci, spojováni. Sparta se snaží nepříjemného cejchu zbavit.

Článek

Aféra Kúdela, vzájemné osočování příznivců Slavie a Rangers na sociálních sítích, nechutné útoky tamtéž proti hráčům, výpady fanoušků protestantského glasgowského klubu proti irským katolíkům. Ne, výjezd Rangers do Prahy na další utkání základní skupiny Evropské ligy není jako každý jiný.

Už proto, že samotná Sparta je v trestu od UEFA za rasismus hrstky svých příznivců v nedávném zápase proti AS Monaco. K eskalaci přispělo i vyjádření Aamera Anwara, advokáta záložníka Glena Kamary, jedné z hlavních postav případu Kúdela, který před cestou do Prahy varoval fanoušky Rangers s tím, že je prý česká metropole „extrémně nebezpečná“.

Možná i proto hlídá podle informací Seznam Zpráv tým Rangers FC po dobu jeho pražského pobytu Policie ČR, což není obvyklé. Skotské mužstvo kromě toho dorazilo i s vlastní ochrankou.

Pražskou Spartu rasistické projevy některých jejích příznivců dlouhodobě trápí. Kazí jí reputaci a letenský klub stupidita těchto výtečníků nutí opakovaně sáhnout do kapsy k úhradě tu větší, tu menší pokuty. Opičí skřeky na monackého záložníka Auréliena Tchouaméniho znamenaly navíc i jeden zápas evropských diváků bez dospělých fandů v hledišti.

Ředitel sparťanské komunikace Ondřej Kasík má boj s rasismem „na talíři“ už několik let. Má intenzivní pocit, že se AC Sparta Praha pomalu, ale jistě přiblížila maximu, co si podle českého práva ohledně potírání daného nešvaru může dovolit.

„My jsme teď coby klub spojili toxické jednání (pyrotechnika, vhození kelímku na hrací plochu a rasistické chování) s konkrétním trestem, jenž těm, kteří se ho dopustí, hrozí. Snažíme se každému při vstupu na stadion nebo i před utkáním sdělit, jaké ho čekají tresty, pokud nedodrží návštěvní řád,“ popisuje Kasík.

Jednotlivé tarify sparťanského rejstříku jsou více než citelné. „Jde o pokutu 50 tisíc korun a zákaz vstupu na domácí stadion nejméně na dva roky nebo v krajním případě zákaz doživotní,“ vypočítává Ondřej Kasík s tím, že se letenští posunuli v „domácích úkolech“ o kus dál i ohledně opatření přímo na stadionu.

Jenže oproti např. Anglii, kde existuje celospolečenský konsenzus ohledně nebezpečnosti rasismu ve fotbale, kde jsou na potírání těchto projevů vyčleněni policejní specialisté a soudy jsou připraveny pachatele potrestat ve zrychleném řízení, má Sparta ve svém sympatickém snažení svázané ruce.

Dlouhodobě třeba s různými ministerskými resorty řeší roli pořadatelů na fotbalových utkáních, kteří mají na britských ostrovech klíčovou roli a ve srovnání s jejich českými kolegy nesrovnatelně větší pravomoci. Výsledek snažení v tomto směru? V podstatě nulový. Agenda se po velkém maléru dostane v Česku do popředí zájmu, odkud zatím vždy „spolehlivě“ vyšuměla.

Po zmiňovaném zápase s AS Monaco podala ihned Sparta trestní oznámení. Jenže věcí se stále zabývají orgány činné v trestním řízení a klub čeká na kvalifikaci toho, co se vlastně z pohledu českých zákonů v hledišti odehrálo.

Kasík ale ujišťuje, že Letenští sami z incidentu vyvodili důsledky. „Sdělujeme fanouškům, kteří porušili návštěvní řád, že na stadionu je nechceme. Takto postupujeme i v případě dalšího toxického jednání. Přistupujeme k udělení pokuty s návrhem na mimosoudní vyrovnání. V posledních letech jsme tuto formu trestu aktivovali ve více případech,“ nabízí zajímavý detail šéf komunikace, který proti rasismu v minulosti zorganizoval i s pomocí vlastních hvězd několik kampaní.

Ztotožňování rasistů je stejně složitá, jako z hlediska např. GDPR, i citlivá záležitost. Do hry přicházejí záběry z kamerových systémů a ve finále zpravidla pomůže policie. Bude teď zajímavé sledovat, jak na jedince s rasistickými choutkami zafunguje nový, ještě drsnější prvek odstrašení.

Reklama

Doporučované