Hlavní obsah

Sparta řeší francouzský zájem o Tetteha, arabský dluh za Stancia a Mandjeckovu stížnost na FIFA

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Tetteh nejspíš zatím do francouzské ligy ze Sparty neodejde. Nabídka Stade de Reims by se musela navýšit.

Reklama

Francouzský klub Stade de Reims by rád získal sparťana Benjamina Tetteha, nabídl však příliš nízkou částku. To klub Al Ahlí koupil v zimě Nicolae Stancia za tučnou sumu, jen ji dosud nezaplatil. A zajímavá kauza se rozvinula i kolem dalšího bývalého sparťana Georgese Mandjecka.

Článek

Renomovaný francouzský list L'Équipe píše o tom, že francouzský klub Stade de Reims, osmý v minulém ročníku Ligue 1, řeší po odchodu argentinského střelce Pabla Chavarríi do týmu Mallorky pozici útočníka. Mezi vytipovanými hráči má být i Benjamin Tetteh, 22letý útočník pražské Sparty.

Podle L'Équipe už měl francouzský klub poslat na Letnou i konkrétní nabídku na Tettehův přestup. List zmiňuje, že zájem o ghanského útočníla má i Galatasaray Istanbul.

Podle Ondřeje Kasíka, ředitele komunikace pražské Sparty, ale není celá záležitost nijak zvlášť žhavá. „Ta nabídka přišla, asi před měsícem. Ale nabídnutá suma byla tak nízká, že jsme obratem další jednání odmítli.“

Rumunský reprezentant Nicolae Stanciu už sice rozšířil řady konkurenční Slavie, nicméně nepřehlédnutelný problém spojený s jeho osobou řeší i jeho bývalý klub, tedy Sparta.

Jak známo koncem ledna přestoupil Stanciu do Al Ahlí, týmu ze Saúdské Arábie. Problém spočívá v tom, že Arabové za přestup dodnes nezaplatili, ačkoli termíny dvou splátek již proběhly. Bez proplacení, takže ve hře může být i penále, které Arabům původně domluvenou sumu, jež měla být těsně pod 10 miliony dolary, poněkud prodraží.

„Už proběhla schůzka zástupců Sparty a Al Ahlí, na které byl druhou stranou přislíben pozitivní vývoj v celé věci,“ říká Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Celá záležitost mezi Spartou a Al Ahlí nemá ale žádný vliv na Stanciovu registraci ve Slavii, jak se o tom spekulovalo na sociálních sítích.

Třetí příběh, který Sparta řeší, se týká 30letého kamerunského fotbalisty Georgese Mandjecka, který se na Spartě objevil v roce 2017, ve vlně cizinců spojené s příchodem trenéra Stramaccioniho.

Na Letné si pobyl jen půl roku, následovalo hostování v Métách a pak v Maccabi Haifa. Se Spartou ho váže smlouva ještě na jednu sezonu a Mandjeck by se z ní podle všeho velmi rád vykroutil.

Za tím účelem poslal na FIFA stížnost na Spartu, v níž mimo jiné argumentuje tím, že v českém klubu nedostal zaměstnaneckou smlouvu, jak je běžné v zemích Evropské unie. V Česku jsou fotbalisté vedeni jako osoby samostatně výdělečně činné. UEFA na tuto problematiku Fotbalovou asociaci ČR dlouhodobě upozorňuje, ale k příslušným legislativním úpravám nedošlo.

Sparta argumentuje tím, že postupuje dle platných vnitrostátních předpisů. „Jsme ve stadiu druhé odpovědi na FIFA,“ podotýká Kasík.

Mandjeck požaduje i vyplacení bonusů, na které podle Sparty nemá nárok.

Zájem o jeho služby údajně projevují v Métách, Toulouse a v New York Red Bulls.

Reklama

Související témata:

Doporučované