Hlavní obsah

Spartu čeká „božský Zlatan“. Muž velmi silných slov a krásných gólů

Foto: Profimedia.cz

Zlatan Ibrahimović se do AC Milán vrátil po osmi letech. Připomeňte si jeho kariéru a slavné sebevědomé výroky.

Reklama

Spartu čeká velká výzva. Krátce před devatenáctou hodinou vyzve na stadionu San Siro slavný AC Milán. Dočkal a spol. budou čelit i nestárnoucímu Zlatanu Ibrahimovićovi. Připomeňte si před zápasem jeho kariéru a nejznámější výroky.

Článek

Pražská Sparta má před sebou další náročný zápas v rámci skupiny Evropské ligy. Svěřenci trenéra Václava Kotala minulý týden čelili vycházejícím mladým hvězdám francouzského Lille, kterým podlehli po divokém průběhu utkání 1:4. Teď obranu Letenských prověří sice dohasínající, ale přesto pořád superhvězda světového formátu. V dresu AC Milán by měl totiž nastoupit Zlatan Ibrahimović.

Švédský útočník patří k nejznámějším hráčům planety. Má za sebou několik velkých angažmá napříč Evropou a přidal i zastávku za oceánem. V devětatřiceti letech znovu dává góly za AC Milán v italské Serii A. I v Evropské lize.

Dle svých slov zraje jako víno a odpovídají tomu i jeho statistiky. V probíhající sezoně stihl v lize ve třech zápasech vstřelit šest gólů, jednou se radoval i v předkole Evropské ligy a navrch před časem porazil i nákazu svého organismu nepříjemným virem.

„Covid má odvahu, že mě vyzval. Špatný nápad,“ komentoval Zlatan zhruba před měsícem pozitivní výsledek svého testu.

„Milán nikdy neměl krále, má boha“

A měl pravdu. Po návratu z karantény Ibrahimović rozhodl dvěma góly milánské derby, dostal AC na první místo Serie A a nechal se slyšet, že je modlou italského města módy.

Podobné, pro někoho možná namyšlené či ambiciózní, výroky přitom švédský útočník pronáší po celou dobu své kariéry. U velké části fanoušků se ale právě proto stal oblíbeným. A to už při angažmá ve španělské Barceloně v sezoně 2009/10, byť se mu na jeho poměry příliš nevydařilo. Sám Ibrahimović ale tenkrát svůj neúspěch připisoval tehdejšímu trenérovi Barcy Pepu Guardiolovi.

„Když si koupíte Zlatana, kupujete si Ferrari. Pokud máte Ferrari, tankujete jen prémiový benzin, vyjedete na dálnici a sešlápnete plyn. Jenže Guardiola tankoval naftu a projížděl se v přírodě. Měl si koupit spíš Fiata.“

„Ferrari“ jménem Zlatan se tak už po jedné sezoně v Katalánsku stěhovalo zpět do Itálie. Ibrahimović tehdy zakotvil v místě svého nynějšího působiště, tedy v Miláně. Během dvou sezon v dresu AC Milán však Ibrahimović zaujal katarské šejky a měnil dres znovu. Z AC Milán přestoupil za 37 milionů eur, v přepočtu tedy zhruba miliardu korun, do francouzského PSG a stal se na čas nejdražším fotbalistou světa.

„Je pravda, že o hráčích PSG toho moc nevím, oni ale určitě vědí, kdo jsem já“

Silná slova na dresu svých nových spoluhráčů! Zlatan už je ale prostě takový. A nutno podotknout, že měl nejspíše pravdu. S výjimkou Davida Beckhama, končícího v té době kariéru, nemělo rozhodně tehdejší PSG ve svém kádru tak slavná jména jako dnes.

Zlatan Ibrahimović z pařížského celku udělal mašinu na trofeje. Ihned po jeho příchodu do Parku princů vyhrálo PSG titul, a to po dlouhých 18 letech. Se 30 vstřelenými góly byl Zlatan vyhlášen nejlepším hráčem sezony a ovládl i tabulku střelců.

„Mistrovství světa bez Zlatana nemá ani cenu sledovat, nestojí to vůbec za to“

Podobných statistických čísel dosahovala švédská hvězda i v průběhu dalších veleúspěšných sezon ve francouzském hlavním městě. První velké zklamání kariéry Zlatan zažil v kvalifikaci mistrovství světa 2014, kterou Švédsko nezvládlo a „zásluhou“ Portugalska nepostoupilo na finálový turnaj do Brazílie.

Chuť si ale „Ibra“ spravil na klubové scéně. S PSG během čtyř let získal včetně úvodní sezony celkem čtyři tituly, k tomu přidal i dvě vítězství ve francouzském poháru, tři v ligovém a čtyři v domácím superpoháru.

Jelikož ve Francii vyhrál, co se dalo, poohlížel se po nové výzvě. Ještě v poslední sezoně v dresu francouzského mistra stihl během 31 zápasů nasázet v lize neskutečných 38 gólů a navždy se zapsal do historie Ligue 1.

„Ani tak mocní lidé, jako jsou majitelé PSG, nedokážou prosadit, aby vyměnili Eiffelovu věž za mou sochu. Tomu nevěřím. Ale pokud se jim to povede, zůstanu v PSG, slibuji.“

Katarským šejkům se Zlatanův v nadsázce zmíněný požadavek naplnit nepodařilo - a tak se „Ibra“ znovu stěhoval. Tentokrát ale hledal speciální výzvu. Psal se rok 2016, Ibrahimovićovi bylo 35 let a už tehdy se v médiích objevovalo, že na vrcholový fotbal je moc starý a nemůže ho stíhat.

Švédský útočník se rozhodl přijmout nabídku Manchesteru United, kam přestoupil za 15 milionů eur, tedy za něco málo přes 400 milionů korun. Střílet pravidelně góly v nejlepší lize světa se Zlatanovi zdálo jako dobrá odpověď na titulky novin o jeho vysokém věku.

„Nebudu král Manchesteru, budu jeho bůh“

Přestup doprovodil v té době již tradičně sebevědomým prohlášením. Jenže jak pravil, tak udělal. V úvodní sezoně v Premier League vstřelil úctyhodných 17 gólů a v tabulce střelců za sebou nechal taková jména jako Eden Hazard, Jamie Vardy či Heung-min Son.

S Manchesterem United během jedné sezony vyhrál Evropskou ligu, anglický ligový pohár a superpohár. Poté ale přišlo první dlouhé zranění, kvůli kterému Ibrahimović vynechal téměř celou sezonu, a v Manchesteru se tak s ním přestalo počítat - přestoupil proto do amerického LA Galaxy. I přestup do MLS doprovázely titulky o Zlatanově vysokém věku. Ibrahimović se ale s novináři vypořádal po svém.

„Cítím se jako Benjamin Button. Narodil jsem se jako starý a umřu jako mladý. Nestarejte se tak o můj věk“

Sebevědomý citát ale znovu následovaly i činy. „Ibra“ v americké Major League Soccer vsítil během dvou sezon a 58 zápasů celkem 53 gólů. Přesvědčil tak nové majitele AC Milán, že i ve 38 letech může hrát na té nejvyšší úrovni. Následoval velký návrat do italské Serie A.

Příběh svého návratu má Ibrahimović zatím rozehraný podle svých tradičních not. V jednadvaceti zápasech vstřelil zatím šestnáct ligových gólů a vrátil AC Milán do bojů o evropské poháry. Alespoň přiblížit se zisku vytoužené mezinárodní trofeje může tradiční italský celek po dnešním zápase s pražskou Spartou. Zlatan tak rozhodně bude opět při chuti.

Reklama

Doporučované