Hlavní obsah

Spása, nebo „hurá akce“? Ministryně si dojela na Ukrajinu pro ošetřovatelky a zdravotní sestry

Duel: Zaměstnávání Ukrajinek v českých sociálních službách.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

S péčí o seniory nebo postižené by mohly v Česku pomoci ošetřovatelky z Ukrajiny. Usnadnit pravidla jejich zaměstnávání chce přes speciální program ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová z hnutí ANO. Ta se dokonce vydala se zástupci Hospodářské komory přímo na Ukrajinu zjistit, proč vyřizování povolení pro specializované pracovní síly v zemi vázne. Odborům se aktivita ministryně příliš nezamlouvá a označují ji za „hurá akci“ vlády.

Článek

Jaký dopad tedy bude opatření mít? A proč se odbory a zaměstnavatelé nedokážou ohledně zaměstnávání Ukrajinců v Česku dlouhodobě shodnout?

V Duelu diskutovaly viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Česko by mohlo mít speciální program pro získávání pečovatelek z Ukrajiny, aby se do země dostaly snadněji a rychleji. V republice chybí několik tisíc pracovnic a pracovníků, kteří by se starali o seniory, postižené a další potřebné. Tvrdí to ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Zavedení programu chce navrhnout. Podle Němcové by se mělo zjednodušit i přivážení sil z Ukrajiny do jiných oborů. Hospodářská komora to vítá. Stěžuje si na dlouhé vyřizování povolení.

Zdravotní sestra z Ukrajiny, která chce v Česku pracovat potřebuje dlouhodobé vízum na dva roky. Podle Němcové na něj čeká dnes téměř rok. Nově by měla do ČR přijet na tříměsíční schengenské vízum a nastoupit do zaměstnání. Její zaměstnavatel by současně požádal o dlouhodobé vízum.

Reklama

Doporučované