Hlavní obsah

Spása před těžkým covidem. Takto se podávají „zázračné koktejly“

Foto: Tomáš Svoboda, Jan Kozel

O monoklonální látky, které zabírají v počátečních fázích covidu, je nyní obrovský zájem.

Reklama

Ve Fakultní nemocnici Brno nyní denně podávají až třicet dávek přípravku Regeneron. Protilátková infuze rizikovým pacientům často zachrání život.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sedmasedmdesátiletá Jana Hájková odpočívá ve stacionáři na klinice ve Fakultní nemocnici Brno. Leží na jedné z postelí a hlavou se jí míhají myšlenky na poslední divoké hodiny. „Včera odpoledne jsem byla u své praktické lékařky. Než jsem z ordinace dojela domů, zazvonil mi telefon a doktorka mi řekla, že mám covid. Hned mě sem objednala,“ vypráví potichu starší žena, která trpí potížemi se střevy a prodělala mozkovou mrtvici.

Její pohořelická lékařka jí rychlým postupem možná zachránila život.

Jen o pár hodin později nakažená žena relaxuje na lehátku poté, co v Brně dostala infuzi protilátkového koktejlu. Přípravek Regeneron teď v mnoha nemocnicích uchrání lidi před covidovým zánětem plic a poškozením dalších orgánů. „Aplikování má smysl do sedmi dní od počátku potíží. U pacienta musí být covid prokázán antigenním nebo PCR testem, nebo jde o chronicky nemocného, který byl s nakaženým v kontaktu,“ popisuje přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Milan Sova.

Právě jeho oddělení se v posledních dnech výrazně uzpůsobilo covidovým pacientům. Zájem o monoklonální protilátkové koktejly je při sílící epidemii obrovský. „Na naší klinice teď můžeme podat až třicet dávek Regeneronu denně. Provádíme to ve stacionáři, kde má pacient maximální pohodlí,“ ukazuje Sova.

V další místnosti po infuzi Regeneronu odpočívá společně se dvěma dalšími ženami učitelka Stanislava Paulíková. Uvažovala o třetí dávce proticovidové vakcíny, jenže už ji nestihla. „V pondělí jsem byla testovaná na covid. Dělala jsem všechno proto, abych ho nedostala. Kde jsem k němu přišla, opravdu nevím. Kontaktovala jsem svého praktika, který mě sem poslal. Je to úžasné. Doufám, že mi infuze pomůže, abych mohla co nejdřív za děcky do práce,“ popisuje žena.

Podle zkušeností lékařů přípravek - pokud je podán v počáteční fázi covidu - spolehlivě zabírá. „Starší pacienti s chronickými onemocněními z toho jasně profitují. Podání monoklonálních látek snižuje riziko hospitalizace poměrně významně,“ souhlasí Sova. Nemocnice uvádí, že se až v sedmdesáti procentech případů podáním infuze eliminuje riziko hospitalizace či úmrtí na covid.

Pro pozitivní účinek je přitom důležitá rychlost - po pozitivním testu co nejdříve na infuzi do nemocnice. Praktici přípravek předepisují lidem starším 65 let nebo rizikovým skupinám, mezi něž patří diabetici, onkologičtí pacienti, lidé s obezitou či jinými chronickými nemocemi. „Pacienta je nutné nachystat, zavést žilní vstup. Ještě předtím vyplnit všechny potřebné papíry. Infuze trvá půl hodiny. Pacient tu celkově stráví dvě až tři hodiny,“ popisuje Sova.

Právě byrokracie doposud často podání přípravku komplikovala. Praktici se často nemohli dovolat potřebným kontaktům do nemocnic, předepisování podléhá přísným pravidlům. „Kolegové musí vyplňovat celou řadu formulářů online, některé dokonce fyzicky. Vyplňují se různé dotazníky. Administrativa celý proces poněkud brzdí,“ uznává Sova.

Léčebná látka musí být pečlivě namíchaná. Monoklonální koktejl ve vedlejší místnosti chystá zdravotní sestra Veronika Drlíčková. Před sebou má čtyři lahvičky s průhledným roztokem. S pomocí jehly odebírá potřebné množství. „Podávám správnou dávku do fyziologického roztoku pro jednoho pacienta. Co vidíte, je jedna dávka,“ ukazuje. Infuze má objem 110 mililitrů.

Regeneron obsahuje dvě monoklonální látky s krkolomnými názvy. „Je to Casirivimab a Imdevimab,“ hláskuje sestra. Právě ty jsou účinné proti takzvanému spike proteinu nového koronaviru SARS-CoV-2. A při včasném podání brání šíření viru v těle.

O protilátkové koktejly je v posledních dnech obrovský zájem. Zatímco na jaře po odvanutí epidemie ležel lék netknutý ve skladech, teď jej stovky praktiků žádají pro své covidové pacienty.

Brněnská nemocnice je zahlcená žádankami. Moc dobře to vědí v jiné budově sousedící s nemocniční lékárnou. Její vedoucí Šárka Kozáková se v posledních týdnech nezastaví. Brněnská fakultní nemocnice totiž funguje jako jakési depo pro všechna velká zdravotnická zařízení na Moravě.

Právě odsud teď míří stovky dávek do jiných nemocnic. „Každý den vyřizujeme velké množství objednávek, což nás extrémně zatěžuje. Naštěstí už si kolegové začali objednávat dávky na celý týden, ne jediný den. Předtím totiž netušili, jaké množství využijí,“ vypráví šéfka lékárny.

A zvažování nebývalo jednoduché, jedna dávka Regeneronu stojí okolo třiceti tisíc korun.

Brněnská nemocnice na jaře nakoupila tisíce balení za téměř 400 milionů korun. Zatímco tehdy ležela ladem, teď je zaměstnanci stačí jen tak tak vyskladňovat. Lékárna na agendu plně vyčlenila dva zaměstnance. „Infuze nejsou vázané jen na velká města a nemocnice. Pro pacienty z menších vesniček je schůdnější se obrátit na menší nemocnice, které mají poblíž domova,“ zdůrazňuje Sova.

Fakultní nemocnice Brno podala pacientům přes 400 infuzí, dalších 2300 dávek prodala do jiných zařízení na Moravě či v Pardubickém kraji. „Stále máme k dispozici asi 8 tisíc dávek,“ shrnuje mluvčí Veronika Plachá.

Jejich počet se zdvojnásobil poté, co odborníci v polovině září rozhodli, že pro úspěšné podání protilátkového koktejlu stačí poloviční objem.

Lékaři přitom opakují, že Regeneron jen „hasí covidový požár“. Přes sedmdesát procent lidí uchrání od těžkého průběhu a hospitalizace očkování.

Reklama

Související témata:
Infuze

Doporučované