Hlavní obsah

Spát jen doma. Z bytu jen na vyměřenou vzdálenost. Evropa zpřísňuje opatření

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila v zemi tvrdší opatření. (Ilustrační foto)

Reklama

Evropské země v boji s covidem znovu přitvrzují. Přináší to prodlužování restrikcí, zavádění nových či vyžadování negativních testů při vstupu do země, a přesto následuje povinná karanténa.

Článek

Německo setrvá v karanténě minimálně do konce měsíce. Koronavirová opatření, která v zemi dosud platila, budou navíc přísnější. V ohniscích nákazy zavádí omezení volného pohybu osob na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova.

O vývoji situace v Německu informovala kancléřka Angela Merkelová po jednání s předsedy vlád spolkových zemí. Situace je podle Merkelové natolik vážná, že nejenže není na stole uvolňování koronavirových omezení, je podle ní nutné opatření ještě více zpřísnit.

Hlavní novinkou je právě omezení volného pohybu. To už v prosinci zavedlo Sasko, kde se koronavirus šíří nejrychleji. Obecně nyní platí, že v okresech a městech, kde počet nových případů covidu-19 přesáhne dvě stě na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, bude omezen volný pohyb na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova.

Pro případnou delší cestu musí mít lidé pádný důvod – za takový nebudou považovány nákupy, sport či turistika. Hranici dvou set nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní překračuje nyní podle vládních dokumentů sedmdesát z 410 německých okresů a měst.

Co je třeba na cestu do Německa

Dalším novým opatřením je zpřísnění cest do Německa z rizikových oblastí, kterou je i Česká republika. Od 11. ledna bude při příjezdu vyžadován koronavirový test, který nebude starší 48 hodin. Test si lidé budou moci nechat udělat i v Německu bezprostředně při příjezdu.

Ani negativní test ale neznamená, že se cestující vyhne karanténě. Ta bude i nadále povinná, možné ji ale bude ukončit po pěti dnech dalším negativním testem. Bez následného druhého testu bude karanténa trvat deset dní.

Německo rovněž omezuje soukromá setkání. Na návštěvu může nyní přijít pouze jeden člověk z cizí domácnosti. Dosud platilo pravidlo, které umožňovalo setkání pěti lidí (děti nepočítaje) ze dvou domácností.

Do škol se prozatím do konce ledna nevrátí školáci, stejně tak zůstávají zavřené školky. Saský premiér Michael Kretschmer po jednání s Merkelovou řekl, že Sasko ruší únorové zimní prázdniny, náhradou ale prodlouží velikonoční volno.

Britové ruší zkoušky, mohou si jít ven zacvičit

Německo ovšem není jedinou evropskou zemí, která zpřísňuje se začátkem nového roku pravidla. Do nebývale tvrdého lockdownu se v úterý uzavřela i Velká Británie. „Následující týdny budou nejtěžší. Vím, jak tvrdé to je, jak jste frustrovaní, a vím, že máte vládních pokynů k porážce viru dost. Ale teď musíme víc než kdy jindy táhnout za jeden provaz,“ vzkázal občanům britský premiér Boris Johnson.

Britové nyní mohou ze svých domovů odejít pouze v případě nákupů základních potřeb, cesty k lékaři, nebo aby si zacvičili (to mohou ve společnosti jednoho dalšího člověka) či pečovali o zranitelnou osobu. Výjimku mají také lidé, kteří z domu prchají před domácím násilím.

Přespávat mimo domov je zakázáno a do práce mají Britové stejně jako na jaře chodit jen tehdy, pokud není možné vykonávat zaměstnání z domova. Školky zůstávají otevřené, vláda nicméně uzavřela základní i střední školy. Ty nyní přecházejí na distanční výuku. Premiér prohlásil, že by v této situaci nebylo fér studenty zkoušet – zkoušky na konci akademického roku GCSE (ekvivalent českých vysvědčení z deváté třídy) a A-level, což je obdoba českých maturit, se proto ruší.

Řecko: Od 21 hodin do 5 ráno zákaz vycházení

Řecko zavedlo tvrdší koronavirová omezení už v neděli. Skončila tak řada uvolnění, která byla přijata kvůli vánočním svátkům a Silvestru. Zpřísnění mají zatím trvat do 11. ledna – především začne platit rozšířený zákaz nočního vycházení v době od 21 hodin do pěti ráno. Opět zůstanou zavřené kostely, kadeřnictví a knihkupectví. Odpadá i dosavadní možnost objednávat si telefonicky zboží a jejich následné vyzvednutí.

„Boj proti koronaviru pokračuje, proto přecházíme do protiútoku,“ řekl v neděli dopoledne vládní mluvčí podle agentury DPA. Řecko zavedlo přísná omezující opatření od začátku listopadu. Vycházet z domu mohou pouze ti, kteří o tom předem informují příslušnou SMS civilní obranu. Povoleny jsou jen cesty do práce, návštěvy u lékaře, nakupování potravin, cvičení a venčení psů. Cestování mezi 13 řeckými regiony bez závažného důvodu je zakázáno.

Foto: Profimedia.cz

Řecko v pondělí začalo očkovat seniory.

I Dánsko zpřísňuje, snižuje počet lidí, kteří se mohou scházet

Svá koronavirová opatření přitvrdí i Dánsko. Tamní vláda v čele s premiérkou Mette Frederiksenovou takový krok odůvodňuje rychlým šířením nakažlivější mutace covidu-19, jež se na konci prosince objevila na jihu Velké Británie. „Jen pět dní po začátku nového roku tu opět stojíme. Zasáhla nás nová a znepokojivá mutace koronaviru,“ řekla Frederiksenová.

V úterý novou variantu koronaviru dánští zdravotníci evidovali u šestaosmdesáti testovaných. Podle premiérky se očekává, že v polovině února bude mutace zodpovědná za většinu nových případů infekce.

V Dánsku nyní platí přísná opatření proti šíření koronaviru, která na konci loňského roku vláda prodloužila do 17. ledna. Zavřené jsou všechny obchody vyjma těch s nezbytným zbožím a také kadeřnictví, restaurace, hospody či kulturní a sportovní zařízení. V úterý premiérka oznámila, že se stupeň koronavirové výstrahy ve středu zvýší ze čtvrtého na pátý, tedy nejvyšší.

Místo deseti se bude moci scházet nanejvýš pět lidí. Všechny obyvatele předsedkyně vlády vyzvala, aby nad rámec předpisů omezili kontakty a stýkali se jen se členy své domácnosti. Stejně jako britský premiér Boris Johnson dánská premiérka uvedla, že nadcházející období bude „nejtěžší“ z celé pandemie.

Reklama

Doporučované