Hlavní obsah

Špatná zpráva pro Babiše: Agrofert může přijít o 1,5 miliardy ročně z dotací

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Zastropování unijních dotací, které je hrozbou i pro holding Agrofert, čerstvě schválil Evropský parlament. Rozhodnutí podléhá ještě dohodě se členskými státy.

Článek

Evropský parlament ve středu schválil pozměňovací návrh šéfky výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové, který omezuje maximální výši dotací na fyzickou osobu. Upozornil na to deník Forum24.

Podle europoslankyně za ODS Veroniky Vrecionové by tento návrh pro holding Agrofert premiéra Andreje Babiše znamenal ztrátu 1,5 miliardy korun ročně. Definitivní zpráva se bude schvalovat v pátek, zmíněný návrh v ní ale bude obsažen, píše deník. Rozhodnutí Evropského parlamentu ještě musí projít dohodou se členskými státy.

„Po několika měsících jednání se povedlo omezit dotace velkým agrokoncernům. Už nebude možné, aby jediný člověk mohl získat desítky nebo stovky milionů na zemědělských dotacích,“ okomentovala pro deník návrh europoslankyně Vrecionová.

Nově by žádný majitel zemědělského koncernu nesměl dostat více než 500 tisíc eur na přímých dotacích a jeden milion eur na investičních dotacích. Návrh hovoří o „skutečných majitelích právnických osob“, tedy sleduje, kdo je doopravdy beneficientem dotací.

Podle Vrecionové tak míří i na holding Agrofert, i když ho Andrej Babiš převedl do svěřenských fondů. Proti návrhu hlasovali všichni europoslanci z hnutí ANO, Ivan David z SPD a Kateřina Konečná z KSČM, píše server. A připomíná, že autorku návrhu Hohlmeierovou Babiš označil v souvislosti s evropským šetřením jeho konfliktu zájmů za „pomatenou“.

Jak pomoct menším farmám

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer nicméně upozornil, že pozměňovací návrh má mnohem širší cíl než zasáhnout Babiše a Agrofert. Podle něj jde hlavně o zajištění, aby EU přistupovala rozdílně k velkým a k malým zemědělcům. Zemědělský výbor europarlamentu totiž fakticky eliminoval návrh komise na zastropování plateb velkým farmám. Až díky výboru pro životní prostředí se stropy znovu vrátily do hry.

„Pokud budou velcí a střední zemědělci dostávat stejnou podporu jako ti nejmenší, nemůžeme čekat, že se ti nejmenší udrží na trhu,“ řekl Niedermayer Seznam Zprávám. Podle něj v Česku od roku 2007 ubyla třetina farem, naopak průměrná rozloha zemědělského podniku se zvýšila o polovinu. „V okamžiku, kdy budou všichni zemědělci dostávat stejnou platbu na hektar, už další koncentraci nic nezastaví,“ dodal europoslanec.

Reklama

Doporučované