Hlavní obsah

Špatná zpráva pro lyžaře. Ze Švýcarska postupně mizí sníh

Ubývající sníh představuje riziko pro švýcarský lyžařský průmysl.Video: Reuters

 

Reklama

Ve Švýcarsku ubývá sněhu. Vědci z Ženevské univerzity jev vypozorovali ze satelitních snímků v průběhu dvou desetiletí. Na vině je s největší pravděpodobností globální oteplování a změny klimatu.

Článek

Ze Švýcarska podle nové studie postupně mizí sníh. Výzkumníci z Ženevské univerzity zkoumali satelitní snímky od roku 1995 do roku 2017 a porovnávali je mezi sebou. Zjistili, že se v průběhu 22 let zmenšily trvale zasněžené oblasti v období zimy o 2100 kilometrů čtverečních. Oblasti, které jsou pokryty sněhem minimálně nebo vůbec, se naopak rozšířily o 5200 kilometrů čtverečních.

Nová studie poslouží mimo jiné politikům k řízení rizik potenciálních přírodních katastrof. Úbytek sněhu může mít dopad i na rozvinutý lyžařský průmysl v zemi, který každoročně přiláká velké množství turistů. Studii nyní výzkumníci poskytli odborníkům na klima, kteří by měli přesněji určit příčiny jevu.

Každý satelitní snímek je složen z pixelů, kdy každý představuje plochu 10x10 metrů čtverečních. Vědci zkoumali každý jednotlivý pixel z různých let, aby zjistili, zda se na něm objevuje sníh či nikoliv. Na výsledné změny se můžete podívat ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované