Hlavní obsah

SPD a trestní oznámení, plastové ryby a euroskeptičtí Češi chtějí zůstat v EU

Den očima Martiny Spěváčkové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké události zaujaly naši redakci ve středu s datem 21. února? Vybírala Martina Spěváčková.

Článek

Hnutí SPD Tomio Okamury má po kauze Lety další problém s kontroverznímy výroky. Policie se rozhodla obvinit někdejšího tajemníka SPD Jaroslava Staníka kvůli jeho výrokům, které měl pronést na půdě Sněmovny. V nich se podle svědků měl podnapilý údajně hanlivě vyjádřit na adresu Romů, Židů a homosexuálů a mluvit o jejich likvidaci. Ostatně i naši reportéři se dočkali svérazného způsobu Staníkovy komunikace, když se od něj pokoušeli získat vyjádření.

A trestní oznamení ještě jednou. Tentokrát ho naopak podává SPD. Konrétně na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Hnutí totiž vadí, že ho ministr označil v rozhovoru pro média za fašistické. Pelikánovi navíc hnutí Svoboda a přímé demokracie Tomio Okamury vzkázalo, že je neschopný ministr, který svůj úřad nezvládá. „Tak do toho asi nebudeme už víc zabrušovat a měníme téma.”

Rozruch budí i změny ve služebním zákoně, které měli na vládě ministři v demisi. Členové menšinového Babišova kabinetu novinky hájí tím, že teď nemohou resorty efektivně řídit, protože jim zákon nepovoluje si přivést nejbližší kolegy. Navíc prý se často názorově rozcházejí s odbornými náměstky. „Tak ono se člověku vždycky líp pracuje, když mu podřízení všechno odkývají a ještě k tomu si tam může přivést své kamarády.”

Češi sice Evropskou unii moc v lásce nemají, „czechexitovat” se ale nechystají. Ukázal to průzkum Europeum. Pro setrvání v evropském spolku EU by podle studie hlasovalo 54 procent Čechů, proti jen 34 procent. Nejsilnější podporu má členství u důchodců a mladých lidí. Proč právě u těchto dvou skupin, budou výzkumníci teprve zjištovat. Ty důvody jistě některé politiky budou velmi zajímat.

Než příště vyhodíte plast do vody, tak si to pořádně rozmyslete. Vědci totiž našli v tělech téměř tří čtvrtin ryb, které žijí v ocenánu, malé plastové částice. Kontaminace ale může mít dopad i na lidské zdraví, protože se látky dostávají do potravinového řetězce. Tak ať zbytečně nemusíme jíst ryby, které nemají plastový obal jen zvenku.

Reklama

Doporučované