Hlavní obsah

SPD: Nechceme ani jednoho Afghánce. Piráti: Okamura je sketa

Foto: ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

Šéf SPD Tomio Okamura je proti tomu, aby Česko přijalo byť jediného Afghánce. Za to si vysloužil tvrdou kritiku hlavně od Pirátů, kteří ho doslova označili za sketu.

Článek

Šéf SPD Tomio Okamura kritizuje vládu za pomoc Afgháncům, kteří v minulých letech spolupracovali s českou armádou například coby tlumočníci. Ve třech armádních speciálech jich z Kábulu spolu s rodinami přiletěly do Česka desítky.

„Odmítáme přijímání afghánských emigrantů. Tlumočníci, se kterými byly uzavřeny pracovní smlouvy, byli na místní poměry královsky placeni. Takže jsme my pomáhali jim, a ne oni nám. Hnutí SPD je toho názoru, že bychom neměli přijmout ani jednoho. Jsou z kulturně totálně odlišného prostředí, které nemá respekt k našim hodnotám, ženám, občanským svobodám atd., a proto by měli zůstat doma,“ zaujal zcela nekompromisní postoj k pomoci Afgháncům Okamura.

Hnutí SPD je toho názoru, že bychom neměli přijmout ani jednoho.
Tomio Okamura, předseda SPD

Zcela opačný názor ale mají zástupci největších opozičních politických stran. Ti vládní pomoc Afgháncům podporují, ač podle nich měla být rychlejší.

Třeba Piráti jsou spokojeni i s rozsahem pomoci. Okamuru za jeho vyjádření ostře kritizují.

„Okamura se chová jako naprostá sketa. On chtěl ještě v únoru za pomocí české armády cestovat do Afghánistánu a dělat nějaká jednání. A o půl roku později by je hodil přes palubu, ať je klidně pozabíjí. To mi přijde naprosto nechutné,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy pirátský poslanec Jan Lipavský.

Hlavním cílem Okamurovy politicko-podnikatelské mise, kterou Lipavský zmínil, měl být export českého průmyslu do Afghánistánu. Delegace měla v zemi jednat o spolupráci na poli zbrojního průmyslu nebo strojírenství. „V Kábulu dodnes vzpomínají na československé trolejbusy. Tuto spolupráci bychom chtěli opět navázat. Jediným cílem jednání je podpora exportu českých firem do Afghánistánu,“ hájil tehdy zahraniční cestu Okamura. Nakonec na ni ale neodletěl kvůli pandemii covidu-19.

Koalice Spolu pomoc Afgháncům také vítá. „Je to naše morální povinnost vůči těm, kteří nám pomáhali. V tomto nesmí vláda selhat,“ uvedl k tématu pomoci nejen afghánským tlumočníkům předseda ODS Petr Fiala.

I předsedkyně TOP 09 považuje nabídnutí azylu za povinnost Česka a kritizuje ty, kteří nejsou ochotni pomoci.

„Je mi zle z těch, kteří před volbami z obav o hlasy dělají ze solidarity sprosté slovo. Pokud někomu hrozí smrt, musíme pomoci,“ napsala už dříve na svém Twitteru šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

A ve středu dodala: „Je mi cizí přístup SPD – ‚dali jsme afghánským tlumočníkům peníze, zbytek je jejich problém‘. Za úplné morální dno pak považuji, když se z nich snaží dělat potenciální teroristy. Jediným teroristou na našem území byl pan Balda, kterému SPD přesně takovou propagandou vymyla mozek.“

Co s nimi bude dál?

V noci na čtvrtek přiletěl z Kábulu třetí a zřejmě poslední armádní speciál, na jehož palubě bylo i tentokrát několik Afghánců. Konkrétní počty ale zatím nikdo neupřesnil. Kolika lidem se Česko rozhodlo pomoci, by měl oznámit premiér Andrej Babiš (ANO) na čtvrteční tiskové konferenci, kterou svolal spolu s ministrem zahraničních věcí Jakubem Kulhánkem (ČSSD) a českým velvyslancem v Afghánistánu Jiřím Balounem.

Ve čtvrtek by také jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) měl za Asociaci krajů projednat s ministrem vnitra a vicepremiérem Janem Hamáčkem možnou pomoc krajských samospráv s integrací Afghánců evakuovaných z vlasti.

Babiš ale už dříve Rádiu Z řekl, že o jejich integraci chce mluvit, až se rozhodnou, zda vůbec chtějí zůstat v Česku. Podle něj je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě.

Podle Hamáčka teď čeká evakuované Afghánce deset dnů karantény. Kde ji stráví, nechtěl uvádět. „Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu,“ řekl. Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říci, co chtějí. A dodal, že Afghánci získají dočasná víza a během karantény budou také očkováni.

„V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu,“ napsala na Twitteru armáda.

Reklama

Doporučované