Hlavní obsah

SPD zrušila buňku, kterou řídil poslanec „pojď ven” Volný. Teď se chce utkat s Okamurou

Volný v úterý na Facebooku oznámil, že plánuje kandidovat proti Tomio Okamurovi na předsedu SPD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanec Lubomír Volný, který na sebe naposledy upozornil ve Sněmovně, když si chtěl s kolegou jít vyříkávat argumenty ručně před budovu parlamentu, oznámil, že bude kandidovat na předsedu hnutí. Volba šéfa SPD se má ovšem odehrát až za dva a půl roku.

Článek

Předsednictvo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) ve středu oznámilo, že zrušilo svůj regionální klub v Moravskoslezském kraji. Odebralo mu licenci. Podle mluvčí SPD Barbory Zeťové v něm byly porušovány stanovy.

„Stalo se tak plně v souladu se stanovami hnutí, na základě zjištění, že v regionálním klubu docházelo k systematickému a systémovému porušování stanov, včetně krácení demokratických práv členů,” uvedla Zeťová.

Členství všech členů a čekatelů podle ní zůstává zachováno: „Budou mít příležitost pracovat v novém regionálním klubu,“ doplnila.

„Nejúspěšnější kraj v historii SPD byl rozpuštěn," cituje Volného server Deníku N. Volný poukázal na to, že ve srovnání s ostatními organizacemi SPD získala ta moravskoslezská největší počet hlasů ve volbách do Sněmovny i v krajských volbách. „Nikdy jsme stanovy neporušovali a rozhodnutí předsednictva napadneme pro neopodstatněnost u příslušných stranických orgánů," dodal poslanec.

Volný podle Deníku N odmítl komentovat, jestli měl krajský klub před svým zrušením nějaké výtky od vedení SPD. Uvedl jen, že vedení vyčítalo moravskoslezskému klubu, že nenabírá dostatek členů, což ale bylo kvůli osobní zodpovědnosti vedení krajské organizace za každého přijatého člena. „Demokraticky jsme se na konferencích domluvili, že za řádné členy budeme přijímat jenom lidi, kteří řádně pracují pro hnutí. Rozhodli jsme se tedy vydat cestou kvality místo kvantity," řekl Volný.

Na dění v této buňce upozornila opakovaně i redakce Seznamu. V pořadu Zvláštní vyšetřování reportérů Slonkové a Kubíka z loňského března jsme poukázali na praktiky kolem internetového obchodu SPD. E-shop nabízel ke koupi šály, placky, trička, ale i náušnice nebo kšiltovky – to vše s podobiznou Tomio Okamury a logem hnutí. Obchod provozoval právě Lubomír Volný, tehdejší lídr moravskoslezské SPD.

Jak v pořadu vypověděli někteří členové SPD, kteří se kvůli tomu obrátili i na policii, k odběru zboží z e-shopu byli nuceni.

„Musel jsem si za své peníze koupit reklamní předměty na stranu SPD jako šály, odznáčky a jiné v hodnotě zhruba tři tisíce korun za období dvou měsíců a toto následně rozprodat a peníze odevzdat panu Volnému, který mi na to nedal žádný doklad,“ řekl do policejního protokolu Vladimír Machciník, bývalý okresní koordinátor SPD v Novém Jičíně.

Lubomír Volný se stejně jako předseda Tomio Okamura odmítl vyjádřit.

Epizodu Okamurova tajemství ze seriálu Zvláštní vyšetřování si můžete pustit zde:

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík odkrývají fungování strany Tomio Okamury.Video: Vít Klusák, Filip Remunda, Seznam Zprávy

Případem se zabývá hospodářská kriminálka i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Ten na sklonku roku rozhodl o tučných pokutách – mimo jiné za nepřiznanou volební agitaci na stránkách zásilkového obchodu. Vlastní pokutu vyměřil i přímo Volnému.

Poslanec Volný, dosavadní šéf SPD v Moravskoslezském kraji, se ke zrušení buňky dosud nevyjádřil.

O den dříve však na sociálních sítích oznámil, že má v plánu kandidovat proti Tomio Okamurovi na předsedu SPD. Napsal, že přijímá Okamurovu osobní výzvu. „Výzvy od lídrů se neodmítají,” uvedl.

Své vize chce přednést na celorepublikové konferenci po volbách do europarlamentu. Volba předsedy SPD bude až za 2,5 roku, jelikož mandát je tříletý. Okamura byl znovu zvolen šéfem strany loni v červenci.

Volný na sebe upozornil v poslední době mnohokrát. Například v únoru při sněmovní debatě o návrhu na zrušení soudního přezkumu správních rozhodnutí o vyhoštění cizinců z Česka. Sporný pozměňovací návrh vládní cizinecké novely je podle Ministerstva vnitra protiústavní.

Volný mluvil o hrozbách spojených s migrací do Evropské unie a prohlásil také, že za případem seniora Baldy nepravomocně odsouzeného za terorismus jsou takzvaní vítači.

Jeho vystoupení někteří poslanci provázeli boucháním do lavic. A takto pak veřejně reagoval poslanec ČSSD Jan Birke: „Já se velmi omlouvám, že jsem na něj pokřikoval z lavice, ale na druhou stranu, pane poslanče, já mám takový pocit, že za 30 let jste prolomil něco, co se tady ve Sněmovně nikdy nestalo. Abyste pokřikoval na demokraticky zvoleného poslance: ,Pojď ven,’ asi tím způsobem, že si to tam vyřídíme, a vtahoval do českého parlamentu hlášky z restaurací ve čtvrté cenové skupině… Já jsem zvyklý úplně na všechno. Já se ničeho nebojím. Ani vás ne, pane poslanče. Ale prosím vás, už nikdy v českém demokratickém parlamentu nepokřikujte na kohokoliv z vašich 188 kolegů: Pojď ven. To je něco nepřijatelného,“ prohlásil na půdě Sněmovny Birke.

V médiích se také objevily informace, že Volný pronajímá byty ve dvou zchátralých domech v romském ghettu v ostravské čtvrti Přívoz a od nájemců inkasuje peníze ze státních příspěvků na bydlení. SPD přitom příjemce dávek označuje za parazity.

Reklama

Doporučované