Hlavní obsah

Spěchali jsme, teď můžeme čekat další vlnu, říká imunolog

Foto: ČTK

Imunolog Václav Hořejší.

Reklama

aktualizováno •

Imunolog Václav Hořejší říká, že epidemická situace v Česku se bude o Vánocích zřejmě ještě zhoršovat.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) bude odpoledne rozhodovat, zda kvůli nárůstu počtu nakažených, přejde v systému PES do stupně číslo čtyři. Tedy zda se po nedlouhé době po otevření opět uzavřou hospody, hotely nebo třeba posilovny.

Ač všechny výroky politiků svědčí o tom, že se tak stane, imunolog Václav Hořejší si myslí, že se navzdory zpřísněním bude situace v koronavirové pandemii zhoršovat.

„Hodně lidí se bude scházet přes svátky, budou pořádat rodinné oslavy a tak dále. To s sebou skoro jistě přinese nějaké zhoršení,“ řekl imunolog Hořejší.

Ani podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který je dnes poradcem premiéra Babiše, nejsou avizovaná opatření proti koronaviru dost silná. Prymula České televizi řekl, že zpřísnění nepomůže, protože ho lidé nebudou respektovat.

Imunolog Hořejší souhlasí i s dalším Prymulovým názorem, že s uvolněním režimu na začátku prosince, kdy se otevřely právě restaurace a také služby, se mělo počkat.

„Uspěchali jsme přechod do třetího stupně. Formálně to sice odpovídalo, ale ve většině regionů ne. Příště by se to podle mého názoru mělo řídit podle toho nejhoršího regionu,“ uvedl imunolog v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak by se měla nyní vláda zachovat?

Pokud jsme řekli, že se budeme držet systému PES, tak bychom měli poslouchat. Vypadá to, že jsme skutečně v tom stupni číslo čtyři. Jestli to vláda nechce opustit, tak to musí udělat.

Jak by se mělo přitvrdit?

Podle mého názoru všechno, co děje venku, na čerstvém vzduchu, by se zachovat mohlo. Nebo třeba provoz malých obchodů. Tam se malinko lépe uhlídá počet lidí než v obchodních střediscích. U nich je iluzorní ohlídat, zda je v nich skutečně jeden člověk na patnáct metrů čtverečních.

Nebylo by lepší zavést lockdown po vzoru Německa, kde se zavírají školy a obchody s výjimkou těch, kde prodávají třeba potraviny?

My k tomu směřujeme. Ten čtvrtý stupeň je v podstatě to, co mají v Německu.

Vláda ale zřejmě přistoupí k nějakým výjimkám pro obchody.

Některé ty výjimky mohou být i zdůvodněné. A příští týden by už děti neměly chodit do školy. Bude to hodně podobné jako v Německu. Zásadní problém je, že my ani nevíme, do jaké míry ta která věc – obchody, školy, lyžařská střediska nebo restaurace – přispívá k nebezpečí.

Co školy. Je nejlepší varianta je už od příštího týdne zavřít?

Ano, to je podle mě správná varianta.

Dá se odhadnout vývoj v dalších dnech či týdnech?

Optimistická varianta je, že to bude na nynější úrovni. Realistická varianta je, že se to bude zhoršovat. Hodně lidí se bude scházet přes svátky, budou pořádat rodinné oslavy a tak dále. To s sebou skoro jistě přinese nějaké zhoršení. Je otázka, jak veliké to zhoršení bude.

Pomůže antigenní testování, které vláda nabídne občanům zdarma?

Veškeré testování, ať antigenní, nebo metodou PCR, by mělo být daleko intenzivnější a plošné. Alespoň v nějakých regionech nebo třeba v podnicích, ve kterých se ví, že je tu vyšší riziko. Masivně testovat je zásadně důležité, aby se co nejvíce případů v populaci podařilo identifikovat, aby lidé šli do karantény, aby jejich kontakty šly do karantény.

Testuje se nyní dostatečně?

To tedy rozhodně ne. Myslím si, že by se mělo několikanásobně více testovat. Mělo by se zorganizovat něco, co měli – a to opakovaně – na Slovensku.

Takže říct lidem „Pojďte se nechat otestovat zadarmo“ je slabá motivace?

To je nedostatečné. Je potřeba lidi motivovat. Buď se to musí udělat povinné, k čemuž se vláda nechystá, aby lidi nenaštvala. Anebo lidi nějak pozitivně motivovat. Třeba tak, že ti, kteří nepřijdou, budou nějak znevýhodněni. A ti, kteří naopak přijdou, dostanou třeba nějaký malý dárek.

Reklama

Související témata:

Doporučované