Hlavní obsah
Online

Na Václavském náměstí se sešlo 50 tisíc lidí. Znovu demonstrovali proti Babišovi a Benešové

Speciál Seznamu k protestům proti změnám ve vládě.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Průběh demonstrace na Václavském náměstí sledujeme v online zpravodajství.

Článek

V Praze proběhla čtvrtá demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Demonstranti kromě odchodu Benešové žádají také přijetí takových opatření, aby byla zajištěna nezávislost justice. Premiér Andrej Babiš (ANO) a Benešová odmítají, že by nezávislost justice byla v ohrožení.

V předchozích třech týdnech se demonstrace v Praze konaly v pondělí a vrcholily na Staroměstském náměstí. Z kapacitních důvodů, a také kvůli symbolice, nyní spolek Milion chvilek, který akce organizuje, vybral za místo protestu Václavské náměstí. Podle místopředsedy spolku Benjamina Rolla tím vyvrcholila část protestů, příští týden by se v případě nesplnění požadavků demonstrantů přesunuly akce do regionů.

Impulzem pro současné demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil 18. dubna, pouhý den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, kde je mezi obviněnými z dotačního podvodu i premiér Babiš.

  • Babiš nevidí důvod reagovat na výzvu demonstrantů k TV duelu

    Lidé mají právo demonstrovat a vyjadřovat svůj názor, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) k dnešnímu protestu na pražském Václavském náměstí. Předseda vlády ČTK současně napsal, že nevidí žádný důvod reagovat na výzvu lídra organizátorů ze spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře k televiznímu duelu. Minář podle Babiše využívá demonstrace ke svému zviditelnění, premiér mu doporučil, aby si založil politickou stranu. „Dokonce mi od něj pravidelně chodí SMS zprávy v různých nočních hodinách, které jsou polovýhrůžné,“ uvedl premiér.

  • Kvůli bezpečnosti je zavřený vstup do metra v horní části Václavského náměstí

  • Rozhovor s Tomášem Hanákem

    Rozhovor s Tomášem Hanákem po demonstraci na Václavském náměstí.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

  • Mluví Jiřina Šiklová

    „Další generace se dala takhle dohromady a je schopná se jasně vyjádřit. Prosím vás, Babiše do koše, ale nezapomeňte, že pozítří jsou volby do europarlamentu. Přijďte tam všichni. Přemluvte svoje sousedy a dovlečte je k těm urnám.”

  • Mluví Martha Issová

    „Jediná cesta je aktivní občanská společnost, která bude politikům připomínat, že oni jsou naši zástupci, a když nás budou zastupovat špatně, tak nás zastupovat nemohou. My jim budeme připomínat, že je bedlivě sledujeme a vždycky budeme chtít, aby byli odpovědní za své činy. Je to fantastické, nesmíme s tím přestat.”

  • Dav skanduje „Přijdeme!“

    Na pódiu vystoupila socioložka Jiřina Šiklová. Demonstranty vyzvala, aby přišli k volbám do Evropského parlamentu. Dav skanduje „Přijdeme!“.

  • Mluví Jiří Macháček

    „Zítra si někde pravděpodobně přečtu, že tady byla jenom parta zaplacených křiklounů, kteří jsou tu z jakýchsi partikulárních zájmů. Věřte, že tomu věřit nebudu. Děláte na mne ten nejlepší dojem uvědomělé, občanské, sílící společnosti, které jde především o to, aby ve své zemi měla respektovány demokratické principy. A za to vám děkuji.”

  • Mluví Anna Geislerová

    „Je hezké i smutné, že se tady takhle potkáváme. Z úst jednoho člověka jsem slyšela, že je vedena kampaň. Já bych to chtěla potvrdit. Ano, vedeme kampaň za odstoupení trestně stíhaného estébáka, kampaň za nezávislou justici, kampaň za ochranu životního prostředí, ne ochranu vlastního podnikání. Ta kampaň bude úspěšná. A proto jsme tady.“

  • Mluví Vladimír Škultéty

    „Vždycky moc korumpuje. Je moc těžké se dostat do funkce, abyste se nenechali zkorumpovat. Pak jsou lidé, kteří nejprve korumpují a pak se teprve dostávají do funkce. To je případ Andreje Babiše. A proto potřebujeme nezávislou justici.

    Já mám strašně rád koblihy i čápy. Byl bych strašně rád, aby se Andrej Babiš co nejdřív dostal před nezávislý soud, aby nám ty koblihy zase mohly začít chutnat. Děkuji, že jste tady.”

  • Mluví Lenka Krobotová

    „Já bych vám chtěla říct, že tu nejsem jen jako občan, který se spolu s vámi stydí za svého premiéra, ale jsem tu hlavně jako máma dvou dětí. Nepřeji si, aby jejich generace musela celý život napravovat škody, které tahle vláda páchá. Díky, že jste tady.”

  • Rozhovor s Josefem Karlickým z Rekonstrukce státu

    Rozhovor s Josefem Karlickým.Video: Zuzana Černá

  • Mluví Ester Janečková

    „Když jsem byla malá, vyrůstala jsem ve dvojí pravdě, jedna byla doma, druhá venku. Ti, co vynášeli tu opravdovou pravdu ven, byli hrdinové. Moc bych si přála, abychom žili pravdu, která nebude jenom pro hrdiny.”

  • Mluví David Pithart

    „Zdravím všechny ty, kteří se potýkají se suchem. Co se stalo s českou krajinou? Vzduch se tetelí nad hnědými a teď častěji žlutými lány. Vítr ho vane nad naše zahrady, aby vysál poslední zbytky vody. Hladina podzemní vody klesá, často je znehodnocena chemikáliemi, které do nich lije industriální zemědělec. O vzácnou vodu přicházíme.

    Krajina není zdravá. Slyšíme to od vědců i od těch, kteří po ní chodí s otevřenýma očima. Musíme si položit otázku, kdo z tohoto stavu profituje. Kdo má zájem na tom, aby setrval. Je to industriální zemědělec přisátý na penězovody. Z 30 miliard zemědělských dotací 23 miliard představuje příspěvek, který se neváže na podporu zdravé krajiny. Je to podpora soukromé produkce za veřejné peníze. Podpora privátního byznysu na úkor budoucnosti.

    Co potřebujeme? Vodu musí zadržovat zdravá krajina, ne beton. Ekosystémy jsou lepší investice než hráze. Nemůžeme orat na břehu potoka. Musíme podpořit život v půdě. Musíme klást meze industriálním zemědělcům, doslova i obrazně. Dotace musí být změněny tak, aby donutily industriální zemědělce k provádění životně důležitých změn.

    Sv. František napsal: Buď pochválen, můj pane, za sestru vodu, která je moc užitečná, pokorná, vzácná a čistá. Vraťme se k těmto kořenům a zároveň buďme moderní, protože věda slova sv. Františka potvrzuje. Nechme kořeny se napít vody a přestaňme platit toho, kdo půdu a krajinu jenom vysává.”

  • Jaké byly největší demonstrace na území České republiky?

    Foto: Seznam Zprávy

    Přehled největších českých demonstrací.

  • Na protesty reaguje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček

  • Na pódiu vystoupil i bývalý hokejový brankář Dominik Hašek

    Foto: Kateřina Zemanová

    Dominik Hašek promluvil k demonstrantům.

  • Mluví Anna Dolejská ze STAN

    „Já jsem zde proto, abych shrnula problém střetu zájmů Andreje Babiše. Andrej Babiš je nadále osobou ovládající holding Agrofert. Andrej Babiš je předsedou vlády ČR, šéfem výkonné moci. To je možná jediná informace, kterou zatím premiér nezpochybnil. Z řady právních analýz vyplývají stejné závěry. Společnosti holdingu Agrofert nejsou oprávněny čerpat veřejné prostředky. Relevantní instituce nejsou oprávněny tyto prostředky vyplácet. Přesto se tak děje.

    Dotace, které byly v rozporu se zákonem vyplaceny, bude Evropská unie po České republice vyžadovat zpět. Pokud se tak stane, vznikne obrovská škoda. Ta škoda bude zaplacena daňovými poplatníky (ČR). Představte si, jak těžké bude tuto škodu vymoci po Agrofertu. Je nutné říci, že některé z dotací byly vyplaceny ze státního rozpočtu, avšak Ministerstvo financí tyto projekty nedalo Evropské komisi proplatit. To znamená, že některé projekty Agrofertu jsou dotovány daňovými poplatníky přímo.

    Chce-li Andrej Babiš nadále setrvat ve funkci předsedy vlády, nemůže být nadále skutečným majitelem Agrofertu.”

  • Mluví Tomáš Klus

    „Já bych vám chtěl poděkovat za důslednost, se kterou přistupujete k vyjádření svých pevných postojů. Obzvlášť v momentě, kdy je třeba říct ‚ne‘ všem lžím a manipulacím s pravdou.

    Andrej Babiš je pro mne takový krysař, který hraje líbivou melodii a následují ho davy. Byl bych moc rád, kdyby se nám podařilo všechnu nespokojenost s tím podivným potulníkem směřovat k němu samému a nikoli k lidem, kteří mají jiný hudební vkus a nevidí, že směřují k hladové řece, ve které se můžeme utopit všichni.”

Reklama