Hlavní obsah

Speciální balón NASA začíná shromažďovat data z vesmíru. Takhle probíhal jeho start

NASA vypustila speciální balón. Nad Zemí poletí 100 dní.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Po několikrát odloženém startu se na Novém Zélandu podařilo vypustit speciální balón na stodenní výzkum.

Článek

NASA v úterý vypustila speciální balón. Z Nového Zélandu vyrazil na stodenní výzkum kolem planety Země. Očekává se, že za tuto dobu ji oběhne dvakrát až třikrát. Jeho start byl v minulosti několikrát odložen kvůli bouřím nebo cyklónům.

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) ho navrhl pro detekci kosmických částic s vysokou energií, které pronikají z galaxie do zemské atmosféry. Současná astrofyzika je však zatím dostatečně neprozkoumala.

Balón bude data shromážďovat ve vzdálenosti 34 kilometrů nad Zemí. Kromě vědeckého monitorovacího vybavení s sebou nese i vlčí mák, symbol bitvy u Gallipoli (1915) z první světové války. Právě na její výročí, 25. dubna, balón opouštěl Zemi.

NASA vypustila balón z novozélandského města Wanaka. Leží na Jižním ostrově. Nový Zéland se nestal základnou vědeckého balónového programu NASA poprvé. Podobné starty tu proběhly už v roce 2015 a 2016. Velká vzdálenost ostrova od ostatní pevniny je pro výzkumy, narozdíl od přeplněného nebe na severní polokouli, velmi výhodná.

Reklama

Doporučované