Hlavní obsah

Speciální edice nožů připomínající padlé české vojáky podpoří vojenský fond

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Speciální edice nožů připomínajících padlé české vojáky v novodobých misích pomůže Vojenskému fondu solidarity. Firma Acta non verba Knives (ANV) vyrobila 30 dýk na památku 30 českých vojáků, kteří zemřeli na zahraničních misích.

Článek

Z každého nože půjde 1000 korun jako příspěvek do Vojenského fondu solidarity, který je určen na pomoc vojákům a jejich blízkým, kteří se ocitnou v obtížné životní situaci. ČTK to sdělil Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

„S úctou a pokorou k památce 30 českých vojáků, kteří položili svůj život při plnění zahraničních misí, jsme připravili limitovanou edici nože M500 Anthropoid VFS,“ uvedla firma. Vyrobila 30 dýk se sněhově bílou rukojetí a s nápisem na čepeli Per ardua ad astra (Přes překážky ke hvězdám), tedy s mottem britského Královského letectva (RAF - Royal Air Force). Dýku firma na svém webu prodává za 10 450 korun, lidé jejím zakoupením přispějí 1000 korun do Vojenského fondu solidarity, dostanou k ní i certifikát s číslem nože.

Česká armáda v zahraničních misích přišla o 30 svých vojáků a vojákyň. První obětí byl Petr Šimonka, který se v lednu 1991 nešťastnou náhodou zastřelil po vyhlášení bojového poplachu v polním táboře v operaci Pouštní bouře. Poslední pak Michaela Tichá, která zemřela loni v listopadu při nehodě vrtulníku na Sinaji. Nejvíce obětí si vyžádalo nasazení v Afghánistánu, kde zemřelo 14 českých vojáků.

Právě po jednom z tragických útoků na české vojáky v létě 2014 v Afghánistánu byl založen Vojenský fond solidarity, který má za úkol pomáhat vojákům i jejich rodinám, kteří se dostanou bez vlastního zavinění do těžkých životních situací. „Od svého vzniku fond pomohl 31 vojákům a jejich rodinám v tíživých životních situacích a v několika případech i opakovaně,“ uvedla na webu ministerstva obrany www.army.cz předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity Lenka Šmerdová. „V současné době podporujeme 25 nezaopatřených dětí vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních povinností doma i v zahraničí,“ dodala.

Výrobou nožů VFS v minulosti podpořila i firma Mikov se svojí speciální edicí vojenských nožů. Do fondu již přispěla i ANV Knives, která loni vyrobila nože pro 73. tankový prapor. K nim zároveň vytvořila edici nožů pro veřejnost, díky jejich prodeji fondu přispěla 40 000 korun.

Reklama

Doporučované