Hlavní obsah

Speciální složky zneškodnily útočníky v Mali. Zachránily 36 rukojmích

Zásah proti islamistům v Mali skončil.

 

Reklama

Útok v turistickém letovisku v Mali skončil. Speciálním složkám se podařilo osvobodit 36 lidí. Útočníci zabili nejméně dva lidi, komando pak zabilo čtyři z nich.

Článek

Maliské jednotky zabily čtyři radikály, kteří v neděli zaútočili na turistické středisko poblíž metropole Bamaka. Zachránit se podařilo 36 zákazníků nebo pracovníků hotelu. S odvoláním na ministra bezpečnosti o tom dnes informovala agentura AFP.

Ministr nicméně neuvedl, zda se některým útočníkům podařilo uprchnout. Mezi zachráněnými je podle něj přibližně 15 Francouzů a zhruba stejné množství Malijců.

Ozbrojenci v neděli v noci přepadli letovisko Kangaba a zabili nejméně dva lidi. Jeden z nich je francouzsko-gabonského původu. Maliský ministr obrany připsal útok blíže neupřesněným radikálům. Řekl také, že zvláštní síly v neděli osvobodily dvacítku rukojmích.

Na místě zasahovali i francouzští vojáci a příslušníci oddílů OSN z mise MINUSMA. Ze snímků zveřejněných na Twitteru bylo vidět, jak z objektu hotelu stoupal dým.

Islamisté, kteří na letovisko zaútočili, s sebou měli i výbušniny. Po zásahu se našel také kulomet.

Kangaba leží v Dougourakoru východně od Bamaka. K víkendovým pobytům toto luxusní středisko často využívají cizinci, kteří žijí v Mali. V areálu jsou bazény, přepychové ubytování a nabízejí se sportovní aktivity.

V nestabilní severoafrické zemi operuje řada islamistických teroristických skupin, z nichž nejvýznamnější je Ansar Dine, Murábitún a Al-Káida v islámském Maghribu. V bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 1 000 členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v maliské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.

Americké velvyslanectví vydalo minulý týden varování pro americké občany. Na seznamu míst, jimž se mají Američané vyhýbat, byly diplomatické mise, kultovní místa a všechny objekty navštěvované běžně západními občany. Britská vláda nedoporučuje vůbec cestovat do severních oblastí Mali a do jižních částí a do Bamaka jenom v nezbytných případech. České Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje cestovat do Mali jen ve zcela nezbytných případech.

Reklama

Související témata:

Doporučované