Hlavní obsah
Online

Jednání o vládě skončilo. Šéfové stran se s médii nebavili

Faltýnek po jednání ANO, ČSSD a KSČM.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme on-line vyjednávání o příští možné koalici mezi hnutím ANO a sociálními demokraty.

Článek

Rozhovory o vládě mezi hnutím ANO a ČSSD pokračovaly.

Odpoledne se sešlo grémium sociální demokracie a pak mezi čtyřma očima jednali předsedové vyjednávajících stran Andrej Babiš a Jan Hamáček.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna o vyjednáváních ANO-ČSSD.Video: Seznam Zprávy

ANO i ČSSD oficiálně mluví zatím především o programu a o tom, jaké mají být vzájemné záruky pro případnou koaliční spolupráci, přesto se začínají objevovat i jména pro nový kabinet.

ČSSD zatím potvrdila jedinou nominaci - předseda Jan Hamáček by v nové vládě byl ministrem vnitra, o které ČSSD eminentně stála. A to kvůli probíhajícímu vyšetřování obviněného Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Sociální demokraté budou po dohodě s hnutím ANO spravovat dále Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo kultury.

V souvislosti s nimi se v médiích objevila jména jihočeské hejtmanky Ivany Stráské na Ministerstvu práce a sociálních věcí, Miroslava Tomana jako možného ministra zemědělství, Miroslava Pocheho jako ministra zahraničí.

  • ANO se sejde 1. máje

    Jaroslav Faltýnek řekl, že je v otázce sestavení koalice pozitivní. Hnutí ANO svolalo jednání výboru na 1. května. Jednání Babiš, Hamáček a Filip pokračuje.

  • Další jednání bude příští týden

    Jednání předsedů hnutí ANO Andreje Babiše a sociálních demokratů Jana Hamáčka o možné vládní spolupráci bude pokračovat příští týden. Připojit by se k němu měl stejně jako dnes i předseda KSČM Vojtěch Filip. ČTK to po dnešní schůzce řekl Hamáček. Víc se k jejím výsledkům nevyjádřil.

  • Jednání začalo

    Andrej Babiš momentálně jedná s lídrem ČSSD Janem Hamáčkem.

  • Babiš se nejdříve sejde s Hamáčkem, a potom k sobě přiberou Filipa

    V 19:00 by se měl Andrej Babiš sejít s Janem Hamáčkem. Od půl osmé by se k nim měl přidat i předseda KSČM Vojtěch Filip. Informaci uvedlo tiskové oddělení ČSSD.

  • Špičky sociální demokracie se radí v Lidovém domě

    V Lidovém domě právě jednají špičky sociální demokracie. Posuzují aktuální vyjednávání o případné koaliční vládě s Andrejem Babišem. O tom, jaké věci z vyjednávací agendy budou konkrétně na jednání, však příchozí členové nejužšího vedení nechtěli mluvit.

  • Komunista Filip se prý večer sejde s Babišem

    Znovuzvolený předseda komunistů Vojtěch Filip se sejde s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. „Mohu potvrdit, že pan předseda Vojtěch Filip má dnes v 19 hodin schůzku ohledně vyjednávání o vládě,” řekla Seznamu mluvčí komunistů Helena Grofová.

    Komunisté slibují Babišovi pro jeho vládu tichou podporu za programové ústupky, mluvili také o požadavku mluvit do personálního obsazení kabinetu.

    Na čtvrteční večer je domluvena rovněž schůzka Andreje Babiše s Janem Hamáčkem. Zda se Babiš sejde s každým z předsedů zvlášť, nebo půjde o třístranné jednání, není zatím jasné.

  • Jízdní řád pro vládu pro dnešní večer

    Grémium ČSSD začíná v 16:00, sociální demokraté předpokládají, že skončí po hodině a půl. Sejdou se v Lidovém domě.

    Předsedové stran Babiš (ANO) a Hamáček (ČSSD) se mají podle agentury ČTK sejít v 18:30 ve Sněmovně a jednat o samotě o podmínkách ČSSD pro vstup do vlády.

  • Jízdní řád pro vládu pro dnešní večer

    Grémium ČSSD začíná v 16:30, sociální demokraté předpokládají, že skončí po hodině a půl. Sejdou se v Lidovém domě.

    Předsedové stran Babiš (ANO) a Hamáček (ČSSD) se mají podle agentury ČTK sejít v 18:30 ve Sněmovně a jednat o samotě o podmínkách ČSSD pro vstup do vlády.

  • Roman Onderka: Co jsme včera vyřešili

    Rozhovor s místopředsedou ČSSD Romanem Onderkou.Video: Barbora Kalátová

  • Jednání mezi čtyřma očima

    Andrej Babiš a Jan Hamáček se potkají mezi čtyřma očima, bez přítomnosti svých místopředsedů.

  • Roman Onderka: Co se čeká od večerního jednání Babiš-Hamáček

    Roman Onderka v rozhovoru pro Seznam Zprávy.Video: Barbora Kalátová

  • Odpoledne se sejde grémium ČSSD

    Kvůli koaličnímu vyjednávání se ve čtvrtek odpoledne sejde grémium sociální demokracie. Jeho členem je i předseda Senátu Milan Štěch, který včera spolu s dalšími senátory veřejně vystoupil proti účasti sociální demokracie ve vládě s Andrejem Babišem.

  • Hamáček míří do křesla ministra vnitra

  • Komunisté se dostanou poprvé přímo do hry

    Podle informací agentury ČTK se počítá s tím, že schůzka s komunisty bude trojstranná, čili ve formátu ANO-ČSSD-KSČM. Komunistická strana Čech a Moravy se tak vůbec poprvé dostane k přímým rozhovorům o vzniku příští vlády.

    Pusťte si Duel Televize Seznam, v němž se nad rolí KSČM v příští vládě střetli Josef Skála, ideolog KSČM, který ale neuspěl ve volbách na sjezdu své strany minulý víkend, a šéf lidovců Pavel Bělobrádek:

    Duel: Josef Skála (KSČM) versus Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).Video: Seznam, Seznam Zprávy

  • Proč chyběli ve středu Babiš a Hamáček?

    Babiš se po obnovení jednání o vládě neúčastnil schůzky kvůli výjezdu vlády v demisi do Moravskoslezského kraje. Na jednání nakonec nedorazil oproti původním předpokladům ani Hamáček. Podle jeho statutárního zástupce Jiřího Zimoly se tak schůzka místopředsedů soustředila především na to, jak urovnat co nejvíc záležitostí před jednáním předsedů.

  • Komentář šéfa příští opozice

  • Není to téma, není to téma, není to téma

    Otázka, co bude s vládou, pokud bude Andrej Babiš odsouzen v případu Čapí hnízdo, dál visí ve vzduchu bez odpovědi. ČSSD dál trvá na tom, že prvoinstančně odsouzený ministr musí automaticky odejít z vlády, pro ANO to slovy Jaroslava Faltýnka „není téma”. Tento výrok opakoval několikrát ve středu večer:

    Video: Seznam

  • Jak položit vládu

    Středeční setkání delegací ANO a ČSSD přineslo novinky v podobě pojistek, které po svém silnějším partnerovi v koalici žádají sociální demokraté.

    V kostce: pokud podají demisi všichni ministři ČSSD, musí totéž udělat do týdne ministři ANO. Vyjednavač ANO Richard Brabec komentoval tento požadavek ČSSD slovy „bereme na vědomí”, což, jak upozornil, nemusí znamenat souhlas.

Reklama

Hlavní zprávy