Hlavní obsah

Spekulace o zmizení mohou skončit. Jack Ma se opět ukázal na veřejnosti

Foto: Profimedia.cz

Momentka z nejnovějšího videa Jacka Ma.

Reklama

Čínský filantrop a zakladatel společnosti Alibaba Group se poprvé po více než dvou měsících objevil na veřejnosti. Jeho technologické impérium se zatím stále potýká s výzvami čínských regulátorů.

Článek

„Zmrtvýchvstání“ šestapadesátiletého Jacka Maa, nejvýznamnějšího čínského podnikatele, proběhlo ve středu prostřednictvím krátkého videovýstupu. Ten byl později zveřejněn online na několika webech věnujících se byznysovému zpravodajství. Z očí veřejnosti Ma zmizel před téměř třemi měsíci.

V padesát vteřin dlouhém záznamu se miliardář s blahopřáním obrátil na oceněné učitele, které podporuje jeho charitativní nadace, a nijak nezmínil svou delší nepřítomnost či kontrolu jeho společností Alibaba Group a Ant Group ze strany čínských regulačních orgánů. Maovo zmizení vyvolalo spekulace ohledně jeho postavení a budoucnosti jeho obchodů.

O Maově online setkání s učiteli informoval jako první web Tianmu News, zpravodajský portál spadající pod Zhejiang Online, který je podporován vládou provincie Če-ťiang. Jeho účast na ceremonii každoroční akce pak potvrdila i miliardářova nadace či společnost Alibaba Group.

Jindy velmi společenského Jacka Maa naposledy viděli na veřejnosti 24. října minulého roku, když během konference v Šanghaji kritizoval čínský regulační systém. O několik dní později pak regulační orgány pozastavily plánovaný několikamiliardový debut společnosti Ant Group na akciovém trhu.

„Kvůli epidemii se nemůžeme setkat v městě San-ja,“ cituje agentura Reuters podnikatele. Ten v modrém svetru promlouval do kamery z místnosti se šedými stěnami a rozmanitou výzdobou, není však jasné, kde přesně se nacházel. „Až epidemie skončí, musíme si najít čas, abychom si to vynahradili,“ promlouval k pedagogům, kteří obdrželi Cenu Jacka Maa pro venkovské učitele.

V návaznosti na Maovo říjnové zmizení začali lidé na sociálních sítích spekulovat, co je důvodem, píše agentura AP. Teorie podpořila i Maova nepřítomnost v závěrečné epizodě televizního pořadu, jehož se účastnil jako porotce. Nejčastější domněnky se týkaly jeho možného zadržení či boje s právními problémy.

Někteří lidé navrhli, že vládnoucí komunistická strana udělala z Maa příklad, kterým ukazuje, že podnikatelé nemohou vzdorovat regulačním orgánům. Finanční experti však prohlásili, že vláda prezidenta Si Ťin-pchinga byla již před Maovým projevem znepokojena dominancí společnosti Alibaba v maloobchodu a možnými finančními riziky firmy Ant.

Antimonopolní regulační orgány v prosinci varovaly vedoucí pracovníky Alibaba Group a dalších pěti technologických gigantů, aby nevyužívali svou dominanci k blokování vstupu nových konkurentů na trh. Společnost Ant Group navíc musela po výzvě Centrální banky a dalších regulačních orgánů přepracovat způsob svého podnikání.

Reklama

Související témata:

Doporučované