Hlavní obsah

Šperky popravené francouzské královny jdou do dražby. Do bezpečí je poslala den před uvězněním

Šperky Marie Antoinetty jdou do dražby.Video: Reuters

 

Reklama

Šperky Marie Antoinetty jsou součástí větší kolekce cenností příslušníků významné Bourbonsko-parmské dynastie. Před aukcí je veřejnost může vidět během putovní výstavy v několika světových metropolích.

Článek

Kolekce šperků, která kdysi patřila Marii Antoinettě, poslední královně Francie před Velkou francouzskou revolucí, půjde tento podzim do dražby. Aukční síň Sotheby‘s je nabídne v Ženevě 14. listopadu, podle ní jde o jednu z nejvýznamnějších kolekcí královských šperků, která se kdy dostala do aukce.

Šperky jsou vyrobeny zejména z perel a diamantů, mezi nimi je například přívěsek, náhrdelník, brož nebo prsten obsahující loknu královniných vlasů. Odhadovaná cena se pohybuje od 50 tisíc do 2 milionů dolarů za kus.

„Každý šperk je zcela prodchnutý historií. Tato výjimečná kolekce nabízí fascinující vhled do životů svých majitelů a vrací nás stovky let v čase,” uvedla Daniela Mascettiová z aukční sítě Sotheby‘s. Dražit se budou také cennosti dalších příslušníků Bourbonsko-parmské dynastie, jednoho z nejvýznamnějších panovnických rodů v Evropě.

O koupi sady vzácných šperků se možná bude ucházet francouzský stát. Poradce prezidenta Emmanuela Macrona Stéphane Bern vyzval ministerstvo kultury a galerii Louvre, aby spojily síly a pokusily se klenoty získat, napsal britský deník The Times. „Přivezte toto historické dědictví zpět do Francie,“ napsal Bern na Twitteru. Jeho výzvu řada lidí podpořila, našli se však i kritici.

Cennosti jsou aktuálně vystavovány v New Yorku. Předtím je lidé mohli vidět v Dubaji a později se kolekce přesune do Londýna, Singapuru a Tchaj-peje. Nikdy předtím nebyly vystavovány veřejně a 200 let byly majetkem potomků Marie Antoinetty.

Ačkoliv Marie Antoinetta a její manžel Ludvík XVI. byli popraveni během Velké francouzské revoluce v roce 1793, královna ještě před svým uvězněním nechala šperky přepravit do Vídně. Zpět do rukou potomků Marie Antoinetty se dostaly v roce 1796, kdy je získala zpět její dcera Marie Terezie.

Reklama

Doporučované