Hlavní obsah

Spermie na inzerát. Byli jsme na schůzce s anonymním dárcem

Záhady Josefa Klímy: Na schůzce s dárcem spermatu. Jak tenhle byznys funguje?Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké nástrahy skrývají tyto pokoutní transakce? A co všechno jsou ženy ochotny riskovat v touze po vlastním dítěti?

Článek

Přes inzeráty se prodává a kupuje ledacos. Mezi prodejci můžete najít i dárce spermatu. Zájemkyněmi o tuto tělní tekutinu jsou ženy, které touží otěhotnět a z nejrůznějších důvodů nemohou využít anonymní dárcovství na specializovaných klinikách. Ať už je to vysoký věk, nebo absence životního partnera.

Dárci tzv. „na divoko“ jsou pro ně jedinou šancí, jak si dítě pořídit.

Jenže podobné transakce v sobě skrývají velká rizika. Přestože tito inzerátoví dárci chtějí zůstat v anonymitě a někdy o tom i sepisují jakési smlouvy, v budoucnu jim to může způsobit nechtěné potíže.

„Jak dítě, tak matka, tak otec se mohou domáhat určení otcovství. Toto právo není nijak časově limitováno,“ upozorňuje upozorňuje právnička Martina Jelínková. „Pokud nemám zaručenou anonymitu dárce, pak nemohu zabránit tomu, že kterýkoliv z účastníků toho trojúhelníku se kdykoliv v budoucnosti bude domáhat svých práv.“

Co všechno jsou ženy ochotné riskovat a co jsme se dozvěděli na schůzce s jedním takovým dárcem?

Pusťte si úvodní video.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Podvod s kotlíkovými dotacemi. Byznys se spermatem. A glosy Báry Nesvatbové a Šimona Pánka.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované