Hlavní obsah

Špicar: Do první vlny šly firmy silné. Druhou vlnu nemusejí přežít

Rozhovor s Radkem Špicarem, viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Průmyslová výroba v Česku se po otřesu pomalu vrací k normálu. „Na kolena“ by ale firmy mohla dostat další restriktivní opatření vlády. Tentokrát by je zasáhla výrazně oslabené.

Článek

Výroba v Česku čelila na jaře jedné z největších výzev v historii. Bezprecedentní opatření ukončila život celé řady firem a není jediná, které by se nějakým způsobem nedotkla. Pokud by se však situace opakovala, bude to jiné – a podle viceprezidenta Svazu průmyslu ČR Radka Špicara mnohem horší.

„Nesmí se stát, že by nás postihla druhá vlna a my bychom nedokázali lépe než doposud naplňovat principy chytré karantény. Kdyby se nám to vymklo z rukou a vláda by byla nucena přijmout nějaká restriktivní opatření jako v březnu a dubnu, potom by to firmy poslalo do kolen. Doufám, že si to vláda uvědomuje, protože do první vlny šly podniky velmi silné z několikaleté konjunktury. I tak to někteří nepřežili nebo o přežití bojují. Kdyby ale podniky oslabené první vlnou šly do vlny druhé, skutečně by se hrálo o existenci mnoha firem,“ říká Špicar.

Není vyhráno

Červencová čísla o stavu průmyslu v Česku vypadají pozitivně. Meziroční pokles se zmírnil na pět procent z červnových 10,5 procenta – jde o nejlepší výsledek za pět měsíců. K úrovni před pandemií se přiblížila i výroba aut, přesto ale není důvod k oslavě.

„To, co nám dělá největší vrásky na čele, je současná epidemiologická situace. Pokud bychom ji nedostali pod kontrolu a Němci by přistoupili třeba k nějakým restriktivním opatřením, pokud jde o vzájemnou výměnu osob mezi našimi zeměmi, byl by to pro nás obrovský problém a byl by zpochybněn trend, který je v posledních měsících velmi pozitivní,“ popisuje Radek Špicar.

Firmám podle něj nezbývá nic jiného, než spolehnout se jen na sebe. Stále ale chybějí zahraniční pracovníci. Na trhu práce jsou již tradičně volné pracovní pozice, o které Češi nemají zájem ani v současné době nejistoty z dopadů covid-19.

Volných pracovních míst přebývá

V České republice je nezaměstnanost pořád nejnižší z celé Evropské unie. Hromadné propouštění se zásluhou i dobíhajících vládních podpor zatím nekoná.

„Stále máme o desetitisíce více volných pracovních míst než nezaměstnaných. Tím největším problémem pro řadu zaměstnavatelů je, že na trhu práce zcela chybí některé profese a některé kvalifikace, které není možné sehnat, například nástrojáři. To jsme v minulosti řešili importem zahraniční síly. Teď ale samozřejmě ještě pokračují restrikce, což je pro české podniky velký handicap,“ dodává Radek Špicar.

Jak se trh práce bude vyvíjet bez podpůrných vládních opatření typu Antivirus, moratorium splátek nebo programy Covid, je zatím velkou neznámou.

Reklama

Doporučované