Hlavní obsah

Spielberg chystá drama o Pentagon Papers, poprvé spojí Streepovou a Hankse

Nový film The Post o kauze uniklých vládních informací o válce ve Vietnamu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Snímek podle skutečné události poodhalí aféru utajovaných informací o válce ve Vietnamu.

Článek

Americký režisér Steven Spielberg natočí novinářské drama The Post o skutečné kauze úniku a zveřejnění citlivých vládních informací během války ve Vietnamu.

Pro svůj nový snímek získal oscarové herce Toma Hankse a Meryl Streepovou, kteří se podle serveru týdeníku Entertainment Weekly objeví na plátně poprvé spolu.

Film ukáže roli deníku The Washington Post v aféře zvané Pentagon Papers z roku 1971. Týkala se tajných dokumentů amerického ministerstva obrany o vietnamské válce, které dokazovaly, že oficiální místa klamou Američany. O dokumentech informoval také deník The New York Times.

Novináři The Washington Post v hlavních rolích

Hanks bude hrát známého novináře Bena Bradleeho a Streepová legendární vydavatelku listu a držitelku Pulitzerovy ceny Katherine Grahamovou, kteří rozpoutali soudní bitvu o to, zda mají noviny právo uniklé dokumenty zveřejnit.

Materiály vynesl vojenský analytik Daniel Ellsberg, označovaný za jednoho z prvních „whistleblowerů", jedinců upozorňujících na nekalé praktiky státu a úřadů. Kdo bude hrát roli tohoto protiválečného aktivisty, se zatím podle amerického tisku neví.

Chystá Spielberg další oscarové drama?

Produkce se ujme společnost 20th Century Fox, natáčet by se mělo začít již v květnu. Snímek by se tak měl na plátnech objevit již koncem letošního roku. Stává se z něj tedy jeden z adeptů na příští oscarové nominace.

Spielbergova doba na Oscarech se možná znovu vrací. Koncem března se v českých kinech objeví sci-fi s názvem Ready Player One, na konec letošního roku bylo původně plánováno drama The Kidnapping of Edgardo Mortara, Spielberg dal však nyní přednost The Post. V roce 2019 pak jeden z nejslavnějších světových režisérů plánuje natočit páté pokračování Indiana Jonese.

Naposledy byl na cenu Akademie dnes sedmdesátiletý režisér nominován v roce 2013 se snímkem Lincoln.

Tři zlaté sošky patří Streepové se Spielbergem, Hanks zatím získal dvě

Spielberg získal zlatou sošku Oscara za filmy Schindlerův seznam (nejlepší film, nejlepší režie) a Zachraňte vojína Ryana (nejlepší režie).

Meryl Streepová získala ocenění Akademie celkem třikrát, za hlavní role ve filmech Železná lady a Sophiina volba a za vedlejší roli v dramatu Kramerová vs. Kramer.

Tom Hanks se může pyšnit dvěma Oscary za hlavní roli ve filmech Philadelphia a Forrest Gump.

Reklama

Související témata:
Maryl Streep

Doporučované