Hlavní obsah

Špilberské vodojemy s lapidáriem se otevřely pro veřejnost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poslední opravená část hradu Špilberk v centru Brna se vernisáží otevírá veřejnosti. V impozantním prostoru bývalých vodojemů si lidé mohou prohlédnout nejcennější kusy z lapidária Muzea města Brna, které na Špilberku sídlí.

Článek

Vodojemy zásobovaly město vodou do 20. let minulého století, potom už neměly využití a chátraly. Dvě obří nádrže jsou hluboké šest metrů a původně byly oddělené a přístupné pouze poklopem shora. Při rekonstrukci byl jejich prostor propojen a vybudován nový vstup zvenčí.

„Adaptací obou nádrží získalo muzeum atraktivní prostor pro vystavení exponátů dokumentujících zaniklé městské kostely, paláce a hřbitovy. Zvlášť zajímavé jsou fragmenty z takzvané Královské kaple nebo konzola s mužskou tváří z Židovské brány. Celé expozici dominují Boží muka z roku 1494 od Valeriana Planera,“ uvedl kurátor sbírky lapidária Filip Kyrc.

Expozice Chrám kamene zahrnuje třicet artefaktů. Nejstarším přesně datovaným exponátem je náhrobník Alberta z Krosna z roku 1399, rektora kostela sv. Mikuláše, který stával na dnešním náměstí Svobody.

Práce na úpravě vodojemů na Špilberku začaly v červenci 2017 a skončily loni v prosinci. Pro veřejnost se původně nová expozice měla otevřít se začátkem turistické sezony, její zpřístupnění ale odložila pandemie koronaviru. Lidé mohou vodojemy navštívit jako stálou nabídku hradu Špilberk při pravidelných komentovaných prohlídkách s průvodcem od 4. června.

Špiberské vodojemy jsou první vodojemy, které město zpřístupnilo veřejnosti. Další impozantní podzemní prostory vlastní Brno na Žlutém kopci, kde jsou tři podzemní nádrže. Loni nechalo město vybudovat vstup do nejstarší a nejmenší z nich, která má rozměr 45 na 45 metrů a výšku stropu 6,5 metru. Nový vstup má umožnit využití například pro filmové natáčení, uvažuje se i o zpřístupnění vodojemu veřejnosti.

Reklama

Doporučované