Hlavní obsah

Špionáž jako v Huawei krát 100. Čína posílá úředníky do velkých soukromých firem

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínská vláda posílá své úředníky do stovky významných soukromých firem. Oficiálně mají pomoci zvýšit výrobu a posílit lokální ekonomiku ve východním regionu země. Krok ale vyvolal obavy, zda Peking neusiluje o nenápadné zestátnění soukromého sektoru, vliv a kontrolu nad privátními společnostmi. Odkazují i na případ Huawei a údajnou špionáž zahraničních rivalů prostřednictvím telekomunikačních zařízení technologického giganta.

Článek

Vládní činitelé ve městě Chang-čou – centru soukromého sektoru v provincii Če-ťiang – budou rozmístěni do stovky podniků v regionu. Krok se týká i „titánů“ čínské ekonomiky – internetového prodejce Alibaby nebo přední čínské automobilky Geely.

Na cestě k technologické supervelmoci

Rolí „zástupců vládních záležitostí” bude podle úřadů rozvinutí komunikace a pomoc se směřováním klíčových obchodních plánů. Podle CNN jde o ambici Číny stát se technologickou supervelmocí právě za pomoci posílení a pozdvižení svého mohutného výrobního průmyslu ve vlastním žebříčku priorit a hodnot.

Oznámení ale spustilo prudké reakce na čínských sociálních sítích. Mnozí lidé vyjadřují obavy nad rostoucím zastoupení státu v tamním byznysu. Také agentura Reuters uvedla, že nyní nebude nijak zvlášť lehké ujistit zahraniční vlády o nezávislosti soukromých společností – jako tomu třeba bylo v případu Huawei.

Nový smartphone Huawei bez Googlu

Čínský technologický a telekomunikační gigant už dříve v tomto roce čelil nařčením, že pro Peking špehuje své zákazníky. Kvůli americko-čínské obchodní válce je také na černé listině Spojených států, takže třeba nový smartphone Mate 30 se nepřipojí ke službám americké firmy Google. Firma i proto vyvíjí vlastní operační systém. Snížení vlivu Číny v soukromých společnostech ale zůstává jednou z klíčových podmínek USA k ukončení konfliktu mezi zeměmi.

Alibaba prý nicméně s vládní iniciativou nemá problémy a celkový plán podpory rozvoje východu země vítá. Do chodu firmy údajně nebude přímo zasahovat. Sloužit má podle ní jako spojení se soukromým sektorem.

„Vláda chce ekonomiku více kontrolovat, zvlášť pak v těchto těžkých časech. Obchodní válka eskaluje a Washington klade na Peking stále větší tlak. Hospodářství se také pořád zhoršuje,” uvedl výkonný ředitel hongkongské společnosti Partners Capital International Ronald Wan.

Pojďte blíž a poslouchejte

Podle Wana ale i omezená role úředníků vyšle jasný signál. Je to prý stejné jako by vláda napsala „pojďte blíž a poslouchejte.” Krok úřadů ve správním středisku Chang-čou navíc může být jenom začátek. Další čínské provincie mohou následovat, dodal.

Úředníci se budou zodpovídat vládě v Chang-čou a jejich působení v podnicích potrvá jeden rok. Prohlášení kabinetu sice nezahrnovalo úplný seznam stovky firem, do kterých čínští byrokraté zamíří, místopředseda tamní průmyslové asociace Meng Xinzhe ale několik jmen zveřejnil. Mimo přední firmy podnikající ve finančním sektoru a technologiích jde také o podnik v online platebnictví Ant Financial, internetový a zábavní konglomerát NetEase nebo výrobce bezpečnostních kamer Hikvision a jeho konkurenta Dahua Technology.

Stranické výbory jako supervize

Peking upevnil zapojení Komunistické strany Číny v podnikatelském sektoru už koncem loňského roku. Listopadová vládní direktiva vyžaduje od všech společností – i soukromých a zahraničních – založení stranických výborů, pokud jsou alespoň tři zaměstnanci členy strany. Tyto komise by pak podle CNN měly jednat jako kontroloři toho, že firmy striktně dodržují čínské zákony a regulace. Ve státních podnicích se pak přímo účastní rozhodných řízení.

Reklama

Doporučované