Hlavní obsah

Špionáž? Jen střízlivá, drony ke špehování soupeřů nepoužíváme, směje se trenér Šilhavý s asistenty

Do své tvůrčí „kuchyně“ nechali ve velkém rozhovoru pro Seznam nahlédnout reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý a jeho asistenti Milan Veselý a Jiří Chytrý.Video: Luděk Mádl, Daniel Andrisák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Unikátní pohled do zákulisí příprav české fotbalové reprezentace na kvalifikační utkání nabízí velký rozhovor, který Seznamu poskytli trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý a jeho asistenti Jiří Chytrý a Milan Veselý.

Článek

Reportáž, ve které nahlédnete i na skutečnou poradu realizačního týmu české reprezentace, uvidíte v magazínu Jiná liga, jehož 10. díl věnovaný právě národnímu mužstvu uvidíte na Televizi Seznam v premiéře v sobotu 8. června od 20 hodin.

Při návštěvě štábu Seznamu na Strahově, v sídle Fotbalové asociace ČR, vznikl i obsáhlý rozhovor, který vám nabízíme už nyní. A to těsně před pátečním utkáním reprezentace s Bulharskem, který se hraje v pátek 7. června v Praze na stadionu Sparty. V pondělí pak v Olomouci pokračuje kvalifikační program českého celku zápasem proti fotbalistům z Černé Hory.

V rozhovoru, který si můžete pustit ve videu nad tímto textem, prozrazují trenéři spoustu informací ze zákulisí. Například jak složité je se někdy dostat na pozorovací misi po utkání přímo k hráči, aby si s ním mohli v klidu i pohovořit.

Nebo o tom, jak se sbírají informace o soupeřích v kvalifikační skupině. „Většinou čerpáme ze sestřihů jejich utkání,“ konstatuje hlavní kouč Jaroslav Šilhavý. „Ale když je možnost zeptat se třeba hráčů, co tam působí na klubové úrovni, tak od nich informace také sbíráme,“ naznačuje možnosti fotbalové špionáže asistent Jiří Chytrý. „Ale bereme to v klidu, střízlivě, žádné špionážní drony jako Marcelo Bielsa nepoužíváme,“ připomněl s úsměvem historku o metodách argentinského trenéra anglického Leedsu, který pomocí dronu zkoušel nahlížet na tréninkovou jednotku soupeře.

Do trenérského štábu patří i další asistent Tomáš Galásek, který žije v Německu. Zaměřuje se ovšem nejen na hráče působící v tamní bundeslize. Jako bývalý hráč Ajaxu vyráží často i do Nizozemska. „Teď zrovna se byl dívat na Michala Sadílka,“ připustili trenéři, kteří čerstvě dvacetiletého hráče Eindhovenu na reprezentační sraz „áčka“ poprvé v jeho startující kariéře nakonec doopravdy pozvali.

Rozhovor s Tomášem Galáskem uvidíte v televizní Jiné lize.

Foto: Seznam.cz

V Jiné lize uvidíte Tomáše Galáska, ale i Radka Bejbla. Dívejte se v sobotu 8. června od 20 hodin na Televizi Seznam.

Jeho kolegové Šilhavý, Veselý a Chytrý spolu fungují už dlouho. A v rozhovoru vysvětlují, jak důležité je pro ně působit takto v trojici jako sehraný organismus. Základní strategickou linii určuje Jaroslav Šilhavý, taktické varianty pak do detailu vybrušuje Jiří Chytrý. „Dělá svému jménu čest,“ směje se hlavní kouč. A Milan Veselý, někdejší brankář Slavie, pak má na starosti vše kolem gólmanů.

Tahle trojka funguje pospolu už od roku 2011. „Zásluhy na tom, že tehdy Jarda přišel do Liberce, si dělám já,“ směje se Milan Veselý. „Věděl jsem, že neprodlužuje smlouvu v Českých Budějovicích, a tak jsem za ním hned po zápase běžel a řekl jsem mu: Tak kamaráde, jdeš do Liberce!“

Ve službách Slovanu Liberec získala tato trojice mistrovský titul, úspěšná byla i v pohárové Evropě. A pokračovala spolu dál i v Jablonci, Dukle i na Slavii, kde přišel další mistrovský titul. U národního týmu pracují od září 2018.

Připomeňte si předchozí díl Jiné ligy, který se věnoval zdraví fotbalistů.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované