Hlavní obsah

Spisovatel, kterého šest let vězní australská vláda, obdržel nejprestižnější australskou cenu za literaturu

Společně s cenami obdržel Boochani v přepočtu více než dva miliony korun.Video: Šimon Felenda

 

Reklama

Behrouz Boochani již šest let nedobrovolně žije na ostrově Manus. Zde ho drží australská vláda. Z detenčního zařízení napsal knihu, kterou vláda ocenila nejprestižnější literární cenou a 125 tisíci dolary.

Článek

Spisovatel a novinář kurdsko-íránského původu, Behrouz Boochani, vyhrál australskou nejprestižnější literární cenu za svou novelu No Friends but the Mountains. Tu uděluje australská vláda. Paradoxní je, že oceněné dílo napsal z detenčního zařízení na ostrově Manus, kde ho australská vláda drží. Nemohl si proto svou výhru převzít. Společně s cenou obdržel 125 tisíc australských dolarů (více než dva miliony korun). Oboje za něj převzal jeho překladatel Omid Tofighian. Informaci přinesl britský Guardian.

Behrouz Boochani zvítězil ve dvou kategoriích. No Friends but the Mountains vyhrála cenu za nejlepší literaturu faktu a za nejlepší současné dílo. Psal jej z detenčního zařízení formou SMS zpráv. Z ocenění má podle svých slov protichůdné pocity.

„Opravdu nevím co říct, svou knihu jsem nepsal kvůli ceně. Mým hlavním cílem bylo upozornit na lidi v Austrálii a na celém světě na to, jak současný systém mučí nevinné. Kniha se týká zadržených na Nauru a ostrově Manus. Doufám, že mé vítězství pomůže ke zvýšené pozornosti, kterou svět věnuje tomuto problému.”

Autor novelu odesílal SMS zprávami, protože během psaní neměl možnost připojit se k internetu. Kniha má autobiografické prvky popisující jeho snahu přeplout na lodi z Indonésie do Austrálie. Během jeho druhého pokusu o tuto plavbu byl Boochani zadržen a po měsíci, který strávil na Vánočním ostrově, převezen na ostrov Manus.

Podle australského práva jsou totiž ti, kteří dosáhnou břehů Austrálie na lodi, přesunuti do vnějších detenčních center kontinentu. Ta jsou například na Manusu nebo na Nauru.

Reklama

Doporučované