Hlavní obsah

Splátkové prázdniny brzy skončí. Věřitelé přicházejí s novými pravidly

Foto: Seznam Zprávy

Čtvrtina lidí je na tom podle průzkumu nyní finančně hůře než před první vlnou koronaviru.

Reklama

Za měsíc vyprší generální pardon na splácení půjček. Kdo by ho potřeboval prodloužit, musí začít s věřitelem jednat, nabádají poskytovatelé půjček. Podle průzkumu využil moratorium každý desátý Čech.

Článek

Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů (APNÚ) přijala v předstihu nová pravidla, která mají ochránit klienty, již využili zákonného odkladu splátek kvůli první vlně pandemie covid-19 a jejichž finanční situace se s propuknutím druhé vlny nezlepšila.

Nové regule budou platit od 1. listopadu a vztahují se na případy, kdy splátkové moratorium bylo šestiměsíční, nebo kratší než půl roku (lidé mohli využít odkladu splátek do konce července, nebo až do konce října). Podle výkonného ředitele asociace je dohoda vždy oboustranně přijatelnějším řešením než exekuce, insolvence a s tím spojená dluhová past.

„O situaci, která nastane za měsíc po skončení moratoria, mluvíme v předstihu proto, že ji chceme s dlužníky řešit, dokud není pozdě. Na trhu půjček chceme dlouhodobě seriózně podnikat, proto rozhodně nemáme zájem na tom, aby naši klienti rozšířili počty dlužníků a dostali se do exekucí,“ vysvětluje šéf APNÚ Aleš Janků.

Asociace, která sdružuje společnosti Zaplo Finance, Crediton Creamfinance Czech, CreditPortal a Fair Credit Czech a podle svých slov zastupuje pětinu nebankovního trhu, si nechala udělat průzkum, z nějž vyšlo, že odklad splátek využila desetina Čechů.

Sedm z 10 dotázaných lidí vnímá nyní svoji finanční situaci stejně jako před covidem, ale čtvrtina je na tom podle svých slov ještě hůře (častěji lidé do 35 let a také obyvatelé Prahy a Zlínského kraje). Individuální prodloužení splátek by pak viděla jako možné řešení další situace více než polovina lidí (53,4 %) a 15 procent by ocenilo další pomoc od státu pro nejvíce postižené skupiny pandemií.

Průzkum prováděla společnost ShrtCut Studio a zúčastnilo se ho 1000 lidí napříč republikou.

A právě pro tyto skupiny přijala asociace nová opatření. Ta spočívají v tom, že pokud dlužník požádá o prodloužení splátek, člen APNÚ mu u jednorázově splatných půjček nad pět tisíc korun umožní rozložit splácení dlužné částky nejméně do pěti měsíčních splátek, a to bez navýšení. Podmínkou je však zaplacení alespoň pětiny dlužné částky.

„U půjček s pravidelnými splátkami nabídne v odůvodněných případech, jako je například ztráta příjmů dlužníka nebo člena domácnosti, rozložení pravidelných splátek na delší období, opět bez navýšení. A v ostatních případech věřitel nabídne dlužníkovi individuální splátkový kalendář,“ popisuje asociace.

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal by však dlužníkům doporučil splácení úvěrů neprodlužovat.

„Minimálně polovina našich klientů odklad splátek využila a nejvíce z důvodů nejistoty, kterou příchod koronaviru přivolal. Některým lidem to pomohlo v jejich aktuální situaci, ale byli i někteří, kteří odklad splátek využili, ač nakonec tolik virem postiženi nebyli. Všem bych však doporučil dále splátky neodkládat i proto, že se jim celková dlužná částka (úroky se musejí splácet dále, odpouštějí se jen splátky úvěru) navyšuje,“ radí Šmejkal.

Podle něj ani nebylo nutné státem do půjček násilně vstupovat, protože poskytovatelé úvěrů vycházeli svým klientům v odůvodněných případech vstříc i před moratoriem a státní zásah jen narušil fungující finanční trh.

Kdo a jak využil odklad splátek v rámci moratoria

Kdo využil splátkové prázdniny

Z lidí, kteří mají aktuálně nějaký úvěrový produkt, využil možnost odkladu každý desátý člověk (častěji osoby do 35 let a obyvatelé Prahy). Necelá pětina (18 %) o odkladu sice uvažovala, ale nakonec se rozhodla nabídku nevyužít. Více než polovina dotázaných (52 %) nad možností odkladu splátek ani nepřemýšlela.

Tři měsíce, nebo šest?

Z těch, kteří odklad splátek spotřebitelského úvěru v rámci moratoria využili, jich více než polovina (56 %) volila variantu odkladu na šest měsíců (nejčastěji lidé do 26 let). Zbývajících 44 % pak odložilo splátky na tři měsíce.

Hlavní důvody odkladu splátek

Pro polovinu lidí byl hlavní motivací pokles příjmů v souvislosti s pandemií a vyhlášením karantény. Pro necelou čtvrtinu (23,5 %) byly důvodem obavy z budoucího vývoje pandemie a z neschopnosti splácet své závazky v následujících měsících. Každý desátý Čech využil možnosti odkladu splátek bez konkrétního důvodu, jen pro dočasnou úlevu od pravidelného splácení.

Jak to bude po generálním pardonu?

Po skončení moratoria se k bezproblémovému splácení vrátí 43 procent dotázaných. 55 procent respondentů sice očekávají finanční potíže, ale s pokračováním splátek počítají (častěji mladší lidé do 35 let). Jen dva lidé ze sta deklarují větší potíže a pravděpodobně budou žádat věřitele o další odklad splátek nebo splátkový kalendář.

Zdroj: ShrtCut Studio pro APNÚ, průzkumu se zúčastnilo 1000 respondentů

Reklama

Doporučované