Hlavní obsah
Online

Vláda zatím nesvolá krizový štáb. Není to na stole, tvrdí Babiš

Tisková konference ministra zdravotnictví.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Do karantény nebude nově muset člověk, který se setkal s nakaženým, ale při setkání měli oba roušku nebo respirátor. Karanténě se vyhne i člověk, který už koronavirus v předchozích 90 dnech prodělal. Od 21. září začne fungovat sebetrasování pomocí webového formuláře, oznámil ministr zdravotnictví.

- Nedělní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku byl po pěti dnech nižší než tisíc. Testy potvrdily nákazu u 792 lidí. Uplynulý týden byl z hlediska nárůstu potvrzených nákaz rekordní, od úterý do soboty denní přírůstky překračovaly tisícovku. Za celý týden laboratoře prokázaly nákazu u 8038 lidí, což je podobný údaj jako za celý srpen.

- Ústřední krizový štáb zatím svolán nebude. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že na pondělním jednání vlády nenastala v této otázce žádná změna.

- Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský ústřední krizový štáb. Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 72 hodin nebo na Slovensku nastoupit do pětidenní karantény a následně podstoupit test.

Dění jsme sledovali také v neděli

  • Lékaři odhalili méně nádorů kůže. Lidé je nenavštěvovali kvůli covidu

    Nádorů kůže bylo na jaře odhaleno meziročně o třetinu méně. Lékaři úbytek spojují se strachem z návštěv zdravotnických zařízení v době vrcholící epidemie covidu-19. Lidé přicházejí až s obtížněji léčitelnými nádory kůže, z nichž je více smrtelných. Novinářům to dnes na tiskové konferenci k preventivní akci Stan proti melanomu řekla dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

  • Od začátku epidemie se v Česku koronavirem nakazilo 36 722 lidí

    Od 1. března, kdy se v ČR objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno celkem 36 722 nakažených. Zhruba tři pětiny z nich se z nemoci vyléčily. V Česku je nyní 14 237 nakažených. Většinou mají mírný průběh nemoci. K dnešním 18:00 bylo nových případů 538, podobně jako v neděli k večeru.

  • Česko přispěje na vývoj vakcíny do fondu EU

    Česko přispěje více než 305 miliony korun do evropského fondu, z něhož je financován vývoj a výzkum vakcíny proti nemoci covid-19. Vláda to na pondělním zasedání schválila. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání kabinetu uvedl, že celkově mají členské státy Evropské unie přispět 750 milionů eur (20 miliard korun), Česká republika tak do fondu dá zhruba 1,5 procenta částky.

  • Slovenský zákaz ochromí ekonomiku, bojí se expert

    Rozhodnutí Slovenska zařadit Českou republiku na seznam rizikových zemí bude mít závažné dopady na celou českou ekonomiku, řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Liknavý postup české vlády podle něho ukazuje na to, že jarní oběti českých firem i jejich zaměstnanců byly vlastně zbytečné, protože je vláda nedokáže využít.

    Slovensko i Česká republika jsou podle Prouzy stále úzce propojené. Zařazení Prahy na německý seznam tzv. červených regionů z hlediska rizika nákazy koronavirem bylo podle něj ranou hlavně pro cestovní ruch a některé průmyslové firmy. Slovenský krok ale negativně ovlivní celou českou ekonomiku, uvedl.

  • Babiš: Slováci málo testují, Češi nejsou riziko

    Česká republika není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) riziková země, jak uvádí Slovensko, kvůli šíření koronaviru. Chápe ale pozici slovenského premiéra Igora Matoviče, který má křehkou koalici, řekl dnes Babiš novinářům v Lánech po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Slovenský ústřední krizový štáb dnes rozhodl, že ČR od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí. Babiš argumentoval tím, že Slovensko podle něj testuje až pětkrát méně. „Mně je to líto, protože epidemiologové rozhodli o nějakých číslech a samozřejmě my bychom mohli diskutovat o tom, kdo a jak testuje,“ prohlásil. „Pokud v neděli my jsme měli 6890 testů, tak Slovensko mělo 1425, pokud my jsme v pátek měli 18 329 testů, tak Slovensko 6191,“ dodal.

  • Kvůli koronaviru se uzavřelo na 250 škol

    Nákaza se projevuje ve školství. Počet částečně či zcela uzavřených škol kvůli výskytu covidu-19 se zvýšil z asi 20 na začátku září na přibližně 250, plyne z dat Ministerstva zdravotnictví. Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce pro učitele v oranžových regionech podle tzv. semaforu nákazy 620 000 respirátorů. O návrhu bude vláda jednat ve středu.

  • Petříček: Reakce Slovenska na nárůst případů v Česku se dala očekávat

    Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský ústřední krizový štáb. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na dotaz ČTK uvedl, že slovenské rozhodnutí očekával. „Výsledky jednání slovenského krizového štábu nyní bude řešit hlavní slovenský hygienik, který v následujících dnech stanoví i přesné podmínky pro výjimky,“ dodal s tím, že ze slovenské strany jsou zatím k dispozici pouze již zveřejněné obecné informace o povinnosti negativního testu nebo pětidenní karantény s platností od tohoto pátku.

  • V Praze se doposud nakazilo přes 7 tisíc lidí

    V Praze přibylo od neděle rekordních 288 potvrzených případů koronaviru. Dosavadní maximum z pátku tak bylo překonáno o 13 nakažených. Od začátku epidemie se v hlavním městě nakazilo 7359 lidí. Z nich se 4884 z nemoci vyléčilo, 115 lidí s covidem-19 v metropoli zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice k dnešním 18:00. Praha zvýší počet odběrových míst pro testování a množství zásob ochranných pomůcek.

  • Stát má v rezervách 44,5 milionu roušek a přes 5 milionů respirátorů

    Ve skladech Správy státních hmotných rezerv (SSHR) je aktuálně 44,5 milionu roušek a 5,2 milionu respirátorů typu FFP2, další se nakoupí. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Jednotlivé resorty měly navíc za úkol vytvořit si zásobu na dva měsíce, což v současnosti činí, dodal. Ze zásob už jsou odečteny ochranné pomůcky určené pro distribuci občanům starších 60 let a roušky do volebních místností. „Roušek ve státních hmotných rezervách je 44,5 milionu nad tím, co mají jednotlivé resorty. Dalších 16 milionů roušek se v tuto chvíli soutěží, jsou ve finále, a dalších deset milionů bude dodáno z Ministerstva vnitra poté, co se ukončí další soutěž. V tu chvíli bude 71 milionů roušek, přičemž požadavek byl na dobu dvou měsíců 54 milionů,“ uvedl Havlíček.

  • Krizový štáb se zatím svolávat nebude

    Ústřední krizový štáb zatím svolán nebude, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že na jednání vlády dnes nenastala v této otázce žádná změna. Pro obnovení činnosti štábu, který fungoval na jaře na počátku koronavirové krize, se vyslovují sociální demokraté. Babiš dnes dopoledne znovu zdůraznil, že dobře funguje vládní rada pro zdravotní rizika, kde jsou zastoupeni i ministr vnitra, obrany a zdravotnictví. Návrh na zřízení štábu podle něj nikdy nebyl „na stole“. „Ani dneska, ani na vládě,“ uvedl. Sociální demokraté podle něj při neformálních rozhovorech říkají, že o štábu mluví do médií, „protože je to politika“.

  • Maláčová: Roušky poputují i lidem s handicapem

    Roušky a respirátory dostane vedle seniorů nad šedesát let i 170 000 lidí s plným invalidním důchodem a 17 000 zdravotně postižených do 18 let. O souhlasu vlády s návrhem informovala na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Formálně úřady návrh dopracují do středy. Seniorům začne pošta ochranné pomůcky, každému jeden respirátor a pět roušek, doručovat v úterý.

  • Úřady v rámci programu Antivirus rozdaly firmám skoro 18 miliard

    Příspěvky na mzdy od státu z programu Antivirus získalo dosud 57 600 firem. Úřady práce jim zatím poslaly 17,9 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Ministerstvo práce. Průměrný vyplacený příspěvek tak teď činí 9114 korun. Program Antivirus spustilo ministerstvo 6. dubna. Pokrývá období od vyhlášení nouzového stavu od 12. března do konce října. Od listopadu by pak podle plánu vlády mělo být možné zavedení dlouhodobějšího kurzarbeitu.

  • Tripartita se na kurzarbeitu nedohodla

    Odbory navrhují prodloužit dočasný kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky na mzdy do konce roku, aby byl čas na přípravu kurzarbeitu. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů zatím nenašli shodu na nastavení pravidel kurzarbeitu. Více v článku:

  • Slovensko zařadí Česko kvůli koronaviru mezi rizikové země

    Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský ústřední krizový štáb. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus.

    Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus nebo nastoupit do karantény a následně podstoupit zmíněný test.

  • Vojtěch: Do karantény půjdou jen ti, u kterých je to skutečně potřeba

    Rada vlády pro zdravotní rizika projednala nová pravidla pro karanténu a algoritmy testování. Jedna z klíčových změn se týká karantény osob, které byly v úzkém kontaktu s nakaženým. Pokud měli oba nasazenou roušku a osoba v kontaktu nemá příznaky, nebude muset nově do karantény, zopakoval ministr zdravotnictví na svých sociálních sítích. „Uvědomujeme si, že karanténa může mít negativní vliv na osobní a pracovní život lidí a chceme tomu předcházet,“ upřesnil v dalším příspěvku.

  • Informace o nakažených budou mít i praktici

    Od pondělí by měli mít praktičtí lékaři informace z Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) o svých pacientech nakažených novým typem koronaviru. Novinářům to v pondělí řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dosud se museli spolehnout na ústní sdělení pacienta, které si nemohli ověřit, což kritizoval například předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Podle něj lékaři potřebují informace přímo od hygieniků. „Mělo by to být spuštěno od 21. září, kdy automaticky napojíme praktické lékaře na ISIN, kde jsou soustřeďována veškerá data o počtech případů, nakažených a podobně. Praktickému lékaři by skrze tento systém měla data chodit,“ uvedl ministr.

  • V Praze přibude další odběrové místo

    Nové odběrové místo na testy na covid-19 plánuje v úterý 15. září zprovoznit Thomayerova nemocnice v Praze. V jedné ambulanci budou testy podstupovat dospělí, druhá bude určena pro děti. Nyní je kapacita stávajícího odběrového místa na maximu. Vzhledem k omezené kapacitě krčská nemocnice podle informací na svém webu zájemcům o odběr doporučuje, aby se předem registrovali na konkrétní volný termín. K dnešní 15:00 se zájemci mohli objednat nejdříve na sobotu 26. září.

  • Trasování v krajích: Někde mají skluz několik dnů, jinde vypomáhají Praze

    Hledat kontakty lidí nakažených koronavirem zvládají hygienici v závislosti na množství případů nemoci covid-19 v jejich kraji. Třeba na jihu Moravy mají přes maximální úsilí s trasováním kontaktů skluz několik dní, ve středních Čechách nebo na Vysočině zatím situaci zvládají. Hygienici z dalších krajů stíhají pomáhat kolegům z Prahy, kteří mají největší nápor nově nakažených. S rostoucí potřebou testování na covid-19 zatím nemocnice v krajích, oslovené ČTK, nemají problém, otevírají se nová odběrová místa.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že hygienické stanice trasování zvládají. Už dřív minulý týden ale mluvil o možnosti zavedení sebetrasování, při kterém by pozitivně testovaný člověk ušetřil práci hygienikům tím, že by sám vyplnil webový formulář s informacemi o svých kontaktech. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes uvedl, že takzvané sebereportování by mělo být spuštěno v týdnu od 21. září. V současnosti kontakty nakažených hygienici zjišťují při telefonickém rozhovoru, někteří lidé ale na zavolání čekají i několik dní.

  • Německo dá možná červenou cestujícím z dalších českých regionů

    České republice kvůli pokračujícímu rychlému nárůstu případů nákazy koronavirem hrozí, že Německo ve středu zařadí další regiony na seznam rizikových oblastí. Německé ministerstvo zahraničí ČTK v této souvislosti odkázalo na limit 50 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Od středy minulého týdne je na listině oblast hlavního města Prahy, což pro cestovatele z české metropole do Německa znamená povinnost mít negativní test. Pokud ho lidé nebudou mít, musí nastoupit do karantény a nechat si rozbor udělat v Německu. Hlavní podmínkou pro zařazení na seznam rizikových oblastí je pro Berlín překonání hranice 50 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. „To platí pro všechny evropské země a tedy i pro Česko,“ upozornilo německé ministerstvo zahraničí. Tento limit nyní překračuje několik českých regionů, mimo jiné i Středočeský kraj.

Reklama

Hlavní zprávy