Hlavní obsah

Split láká na výstavu zapomenutých bot. Jižní Evropu dusí horko

Foto: Profimedia.cz

Netradiční výstava Marka Boellaarda.

Reklama

Jih Evropy dál čelí úporným vedrům, ve Španělsku se začalo pomalu ochlazovat. V Řecku a Chorvatsku vás čekají netradiční atrakce, jako jsou výstava bot, podmořské muzeum nebo pozorování jeseteřího úplňku z archeologických památek.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Popelka nechala střevíček v Chorvatsku

Netradiční výstavu s názvem 1000 Popelek zahájil v chorvatském Splitu umělec Mark Boellaard. Expozice byla během března k vidění na ostrově Hvar, kde umělec zapomenutou obuv během dvou let posbíral. Nyní se nachází na tzv. Prokurativě - tedy na splitském náměstí Republiky, které je považováno za kulturní centrum města.

Řecko otevřelo muzeum pro potápěče

Řecko v sobotu slavnostně otevřelo své první muzeum pod mořskou hladinou. K vidění je vrak lodi, která převážela několik tisíc amfor a v Egejském moři ztroskotala v 5. století před naším letopočtem. Pro amatérské potápěče bude muzeum k dispozici od 3. srpna do 3. října a turistům, kteří se potápění nevěnují, se nabízí virtuální prohlídka v informačním centru na ostrově Alónnisos.

„Vrak leží v hloubce 21 až 28 metrů u břehu ostrůvku Peristera a je tam 3000 až 4000 amfor,“ sdělila v rozhovoru s televizí Skai šéfka městské rady na Alónnisosu Maria Agaluová. Většina nádob, které objevil v roce 1985 jeden rybář, je nepoškozená. Řecké úřady mají v plánu zpřístupnit turistům provozujícím potápění také čtyři další potopené antické lodě.

Foto: Profimedia.cz

Virtuální prohlídka netradičního muzea.

Pozorujte jeseteří úplněk z aténské Akropole

Muzea a archeologické památky po celém Řecku přivítají návštěvníky v pondělí večer, aby jim umožnily pozorování jedinečné krásy jeseteřího úplňku. Název vychází ze starých indiánských tradic, původní obyvatelé Severní Ameriky chodili na lov jeseterů v noci.

Nevšední zážitek nabízí 77 památek po celé zemi. Brány otevřou v osm hodin večer a vstup bude zdarma. Nejlepší výhledy nabízí aténská Akropole nebo Poseidónův chrám u mysu Sounion. Na místě bude vyžadováno dodržování bezpečnostních opatření v souvislosti s pandemií koronaviru.

Evropu dál sužuje vlna veder

Itálie vyhlásila na neděli kvůli vysokým teplotám maximální pohotovost ve 12 městech. Na Sardinii naměřili v sobotu rekordních 45 stupňů Celsia a průměrná teplota tam neklesá pod 35 stupňů. Mírné ochlazení se očekává od neděle.

Kromě Itálie se s vysokými teplotami potýká rovněž jih Francie, kde se v sobotu vydalo na silnici mnoho motoristů, protože se střídají turnusy dovolených. Za 41stupňového horka byly silnice ucpány na více než 700 kilometrech, což zhruba odpovídá situaci z téhož období z loňska.

Francouzští meteorologové zařadili do oranžového spektra stupnice vysokých teplot 13 departementů.

Španělští meteorologové odvolali nedělní varování před horkem. Pokles teplot bude v zemi v pondělí pokračovat k běžnějším hodnotám, bude stále horko, ale bude to snesitelnější, řekl mluvčí španělské meteorologické služby.

Ochlazování už pocítil sever Španělska, kam začal proudit chladnější vzduch od Atlantského oceánu. Teploty ale dál stoupají na jihu, v Murcii nebo Valencii. Na 38 až 40 stupních se zřejmě udrží na východě Španělska a na Baleárských ostrovech i v Andalusii, zejména v Málaze.

Reklama

Doporučované