Hlavní obsah

Spojenci věděli o holokaustu už v roce 1942, ukázaly archivy OSN

Spojenci o holokaustu věděli už v roce 1942.Video: Veronika Svítilová, Lukáš Marek

 

Reklama

O holokaustu spojenci věděli o dva roky dříve, než se předpokládalo. Složka s potvrzujícími dokumenty byla veřejnosti nepřístupná posledních 70 let.

Článek

Spojené státy, Velká Británie i Sovětský svaz už na konci roku 1942 věděly, že byly zavražděny nejméně dva miliony Židů a dalších pět milionů je v ohrožení života. Přesto spojenci udělali jen velmi málo pro to, aby Židy zachránili. Britský ministr Viscount Cranborne dokonce v roce 1943 řekl, že by se Židům nemělo dostávat žádné zvláštní péče, protože válečných uprchlíků je v Británii už příliš.

Potvrzující dokumenty z archivu Organizace spojených národů byly pro veřejnost posledních sedmdesát let nepřístupné, o jejich odtajnění se zasadil i profesor Londýnské univerzity Dan Plesch. On i další badatelé se podle britského listu The Guardian domnívají, že na základě nově zveřejněných dokumentů se možná budou přepisovat dějiny.

„Tyto dokumenty budou poprvé přístupné pro kohokoliv. Je docela dobře možné, že díky těmto novým důkazům lidé přepíší klíčové kapitoly historie,” řekl britskému listu archivář Howard Falksohn.

O zpřístupnění archivu veřejnosti se zasloužila i bývalá velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová. Dan Plesch v archivu našel i záznamy o přípravě obžaloby Adolfa Hitlera a jeho pobočníků za válečné zločiny.

Kompletní soubor odtajněných dokumentů by měl být dostupný i pro veřejnost v několika málo dnech na stránkách londýnské Wiener Library.

Reklama

Doporučované