Hlavní obsah

Spojené arabské emiráty spustily jaderný reaktor

Foto: Wikipedia.org

Jaderná elektrárna Baráka leží na pobřeží Perského zálivu.

Reklama

Spojené arabské emiráty jsou první arabskou zemí, která rozběhla jadernou elektrárnu. Postavilo ji konsorcium vedené korejskou společností KEPCO a stavba se protáhla jen o tři roky.

Článek

Spojené arabské emiráty zahájily provoz jaderné elektrárny, a staly se tak první zemí arabského světa s touto technologií. Na Twitteru o zahájení provozu informoval předseda vlády emirátů a dubajský vládce šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm. Podle agentury Reuters jde o první reaktor jaderné elektrárny Baráka.

„Oznamujeme, že Spojené arabské emiráty úspěšně zahájily činnost prvního jaderného reaktoru v arabském světě využívaného k mírovým účelům,“ stojí v oznámení.

Jaderná elektrárna Baráka se nachází na pobřeží Perského zálivu a má mít čtyři reaktory, z nichž tři jsou před dokončením. Zařízení má mít celkový výkon 5600 megawattů a je označováno za první jadernou elektrárnu v arabském světě.

Na výstavbě, která začala v roce 2012, se podílela Jižní Korea. Katar loni podal stížnost k Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) z obav o vlastní bezpečnost a nedostatek spolupráce v rámci regionu. Emiráty ale tvrdí, že elektrárna je naprosto bezpečná a vybudovaná s nejvyššími bezpečnostními standardy.

Reklama

Doporučované