Hlavní obsah

Spojené národy volají po ukončení násilného potlačování protestů v Iráku

Foto: Reuters, Reuters

Spojené národy volají po ukončení násilného potlačování protestů v Iráku.

Reklama

Nejméně sto mrtvých a čtyři tísíce zraněných, to jsou výsledky zásahů iráckých bezpečnostních složek proti demonstrantům. Ti od úterý protestují proti vysoké nezaměstnanosti, špatné životní úrovni a korupci. Jedná se o největší počet obětí od ústupu Islámského státu z Iráku v roce 2017.

Článek

„Pět dnů naplněných mrtvými a zraněnými. Tohle musí přestat,” prohlásila Jeanine Hennis-Plasschaertová, vedoucí asistenční mise OSN v Iráku. Podle Hennis-Plasschaertové by měli ti, kdo jsou odpovědni za ztráty na životech, být postaveni před soud. Jen v sobotu během protestů v iráckém hlavním městě Bagdádu bylo podle agentury Reuters zabito jedenáct demonstrantů. Navíc bylo znovu potvrzeno, že policie proti protestujícím používá ostré náboje a slzný plyn.

Právě v Bagdádu se rozhořely největší protesty, v irácké metropoli byl totiž v sobotu zrušen zákaz vycházení. Menší skupinky obyvatel začaly znovu demonstrovat, nepodařilo se jim ale dostat na Tahirovo náměstí, středobod předchozích protestů. Ve stejný den se neúspěšně pokusil zasedat nouzově parlament. Pod útokem se ocitla redakce saúdského zpravodajského kanálu Al-Arabiya. Ve městě Nasiriyah, ležící asi 370 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu, pak demonstranti zapálili kanceláře šesti různých politických stran.

Už v pátek vystoupill irácký premiér Ádil Abdal Mahdí, který pořadavky demonstrantů uznal. Zároveň je ale varoval, že irácké problémy jen tak zázračně nezmizí. Mahdí také uvedl, že ozbrojené složky podle něj dodržovaly „mezinárodní standardy”. Nejvyšší irácký šíitsský duchovní Ajatolláh Alí al-Sistani vyzval vládu, aby zareagovala na požadavky protestujících a uznala, že pro boj s korupcí toho udělala málo. K ukončení násilí proti demonstrantům pak iráckou vládu vyzvaly Spojené národy a USA.

Přestože má Irák čtvrté největší zásoby ropy na světě, více než dvacet procent jeho obyvatel si podle Světové banky vydělá za den méně než 1,90 dolaru, tedy asi 45 korun. Jedna z šesti iráckých domácností má pak problémy s nedostatkem potravin. S tím souvisí dostupnost práce, Irák už se totiž dlouho potýká s nezaměstnaností. Ta v minulém roce dosahovala necelých osmi procent, mezi mladými lidmi je to ale více než dvojnásobek. Nejhorší je situace v oblastech zasažených válkou s Islámským státem, ze které se Irák dosud nevzpamatoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované