Hlavní obsah

„Spojené státy by neměly blokovat technologie," Trump nečekaně zamlžil strategii USA vůči Huawei

Trump 5G.Video: Petr Juna, Eliška Kolomazníková, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

„Chci, aby Spojené státy vyhrály v soutěži, ne že budou blokovat pokročilejší technologie. Tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa přilévá olej do ohně v kauze kolem čínské společnosti Huawei.

Článek

Americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu uvedl, že si přeje co nejrychlejší pokrytí Spojených států 5G, dokonce 6G sítí. Podle Trumpa musí americké firmy „zapracovat, nebo budou ponechány svému osudu“. Ačkoliv nezmínil čínskou společnost Huawei, pravděpodobně na její technologie narážel, napsala BBC. Huawei totiž právě tento typ moderního pokrytí v současné době státům nabízí, ačkoliv se ve světě dlouhodobě řeší bezpečnost jejich produktů.

Právě Spojené státy přitom tlačí na své spojence, aby Huawei do svých 5G sítí nepouštěly. Takzvanou síť budoucnosti by podle nich měli dělat dodavatelé, u nichž nehrozí bezpečnostní riziko. Spojené státy již dříve vyřadily společnost Huawei z dodávek technologií potřebných pro instalaci 5G sítě. Ministr zahraničí Mike Pompeo dokonce upozornil, že ve snaze chránit své občany nebudou Spojené státy sdílet tajné informace se zeměmi, které výrobky Huawei budou podporovat.

Foto: Seznam Zprávy

Kauza Huawei a fakta

Trump však ve svém vyjádření mluví jinak. Myslí si, že je potřeba vytvořit konkurenci, aby se musely i americké společnosti snažit dostat na technologickou úroveň konkurence. Podle něj mají být Spojené státy lídrem ve všem, co dělají.

Lidé v reakcích na post prezidentovi připomínají, že síť 6G je zatím stále pouze v představách vědců a odborníků. V nejbližších letech se tak nedá očekávat, že by se nástupce 5G mohl reálně začít instalovat.

Huawei se dlouhodobě potýká s nedůvěrou států, do kterých se snaží expandovat. V Polsku byl letos zatčen jeden z jejích zaměstnanců kvůli podezření ze špionáže, dalším problémem je čínská legislativa. Ta totiž umožňuje vyžadovat po tamějších společnostech spolupráci při zpravodajské aktivitě. Podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila je proto problém pouštět čínské společnosti do systémů zásadních pro chod státu.

Huawei se snaží svoje technologie dostat i do České republiky. Tento týden Generální finanční ředitelství na výzvu čínské společnosti úplně zrušilo tendr na portál MOJE daně. Firma výzvou reagovala na to, že byla vyloučena z výběru právě na základě varování NÚKIBu.

Reklama

Doporučované