Hlavní obsah
Online

Ministerstvo varuje před šířením falešné zprávy o nošení roušek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli šíření koronaviru mnohé země zavádějí či obnovují protipandemická opatření. Celosvětově se nakazilo 13,6 milionu lidí. Vývoj dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Spojených státech přibylo za posledních 24 hodin 67 600 nově nakažených nemocí covid-19. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na údaje Univerzity Johnse Hopkinse. Rekordní počet nových případů ohlásily za posledních 24 hodin Texas a Oklahoma. Alabama ohlásila rekordní počet úmrtí pro tento stát. Téměř rekordní byl počet nově nemocných a úmrtí také v Kalifornii. Celkově se v USA od počátku pandemie nemocí nakazilo téměř 3,5 milionu lidí, z toho 137 200 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro novinářům potvrdil, že měl znovu pozitivní test na koronavirus. Nákaza u něj byla poprvé prokázána již minulý týden. Jak Bolsonaro dodal, za několik dní se nechá otestovat znovu. V Brazílii za uplynulý den přibylo téměř 40 000 nakažených koronavirem. Celkový počet infikovaných v zemi vzrostl na 1 966 748, počet obětí se vyšplhal na 75 366.

- Počet případů nákazy koronavirem v Jihoafrické republice ve středu přesáhl 300 000. Jde o nejvyšší počet infikovaných na africkém kontinentu. Pokud jde o celkové srovnání, je Jihoafrická republika osmá na světě. Celkově bylo v zemi s asi 60 miliony obyvatel testováno již 2 278 127 lidí, 160 693 pacientů se uzdravilo a 4453 lidí v souvislosti s covid-19 zemřelo. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa tento týden prohlásil, že země čelí „nejvážnější krizi ve své demokratické historii“.

Dění jsme sledovali také ve středu

  • Ve středu přibylo v ČR nejvíce nakažených nemocí covid-19 za pět dnů

    Počet nových případů koronaviru v Česku ve středu opět překonal stovku, informuje ČTK. Přibylo 134 nakažených, což byl nejvyšší přírůstek za posledních pět dnů. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4 613 lidí. Od března se nakazilo 13 475 lidí, z nichž se 8 507 vyléčilo, 355 nemocných s onemocněním covid-19 zemřelo. Většina lidí, kteří se nakazí, prodělá nemoc bez vážnějších příznaků. V nemocnicích je s nákazou 135 lidí, ve vážném stavu je 19 z nich.

  • Další státy a obchodní řetězce v USA nařizují nošení roušek

    Ve Spojených státech i dnes přibývala nařízení o povinném nošení roušek poté, co země ve středu zaznamenala asi 67 000 nových případů nákazy koronavirem. Zakrývání obličeje na veřejných místech budou nově vyžadovat státy Arkansas a Colorado, ve svých prodejnách po celých USA to nařídí také obchodní řetězec Target a síť lékáren CVS. Podle zpravodajského webu Axios už nařízení v tomto směru oznámila třicítka guvernérů.

  • V Itálii přibylo 230 nakažených koronavirem, více než o den dříve

    V Itálii přibylo za posledních 24 hodin 230 potvrzených nakažených koronavirem a 20 lidí s covidem-19 za stejnou dobu zemřelo, oznámil dnes úřad civilní ochrany. Oba údaje jsou vyšší než o den dříve, kdy týž úřad oznámil 162 nových nakažených a 13 zemřelých s covidem-19. Počet úmrtí v souvislosti s touto nemocí, kterou koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje, tak v Itálii překročil 35 000, uvedla agentura ANSA.

    Itálie, která patřila v této pandemii k nejhůře postiženým zemí, k dnešku zaznamenala celkem 243 736 případů nákazy, z toho 35 017 lidí s covidem-19 zemřelo a 196 246 se uzdravilo. Nejvíce byla v šedesátimilionové zemi postižena severoitalská Lombardie, kde se potvrdilo dosud 95 236 případů nákazy, z toho 80 za poslední den.

  • Ministerstvo varuje před falešnou zprávou o nošení roušek

  • Španělsko hlásí nejvíce nakažených koronavirem za den od května

    Španělsko oznámilo za posledních 24 hodin 580 nakažených koronavirem, což je nejvyšší denní nárůst od 10. května a o 190 případů více než o den dříve, informoval dnes deník El País. Asi 70 procent nově potvrzených nakažených připadá na severovýchodní region Aragonie a sousední Katalánsko, vyplývá z dnes zveřejněných údajů ministerstva zdravotnictví.

  • Majitele bangladéšských nemocnic zatkli kvůli falešným testům

    Bangladéšská policie zatkla majitele dvou nemocnic v hlavním městě Dháce, které vydaly tisíce falešných zpráv o provedeném negativním testu na covid-19. Muhammad Šahíd, člen vládní strany, který se pravidelně objevoval v televizních talkshow, byl zatčen, když se pokusil uprchnout do Indie, informovali dnes oficiální činitelé, které citovala agentura AP. Jeho zatčení následovalo po devítidenní honičce v oblasti kolem hranic.

    Abdul Batan, detektivní komisař z Dháky, uvedl, že Šahíd po zatčení přiznal, že jeho nemocnice patřící do skupiny Regent Group neměly odpovídající vybavení, aby prováděly koronavirové testy. Podle policie nemocnice vydala více než 10 000 osvědčení o provedeném koronavirovém testu. Zhruba 60 procent z nich bylo falešných, i když za ně pacienti zaplatili. Zbylé testy nechala nemocnice provést v jiném zdravotním zařízení.

  • Expert: Británie si s koronavirem neporadila dobře, dělala chyby

    Británie si s pandemií covid-19 neporadila příliš dobře a při reakci na rozmach nákazy učinila jisté chyby. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil hlavní vědecký poradce vlády Patrick Vallance. Úřady dnes začaly s uvolňováním opatření ve městě Leicester, které je nedávným ohniskem nákazy a stále vykazuje nadprůměrné počty nově nakažených.

    „Je velice těžké určit, kde si přesně v tuto chvíli stojíme. Je jasné, že výsledek ve Spojeném království nebyl dobrý, to si myslím, že mohu říct zcela na rovinu,“ prohlásil Vallance před zákonodárci. Dodal však, že si některé státy vedly hůře, neupřesnil ale jaké.

  • Odborník: Po epidemii koronaviru může hrozit více sebevražd

    Po epidemii nového typu koronaviru může podle odborníků na duševní zdraví hrozit zvýšení počtu sebevražd, i kvůli nezaměstnanosti a ekonomické krizi. Vláda projedná národní akční plán jejich prevence, který dnes schválila Rada vlády pro duševní zdraví. Po jejím jednání to členové rady oznámili novinářům.

    Studie Národního ústavu pro duševní zdraví (NUDZ) prokázala, že se během pandemie o třetinu častěji u lidí objevily sebevražedné myšlenky. Data o dokonaných sebevraždách odborníci zatím nemají. I před koronavirem byla ČR mírně nad světovým průměrem v počtu sebevražd, ročně jich bylo asi 1300 a jejich počet v posledních letech neklesal.

  • Na Vysočině dnes přibylo šest lidí s covidem-19

    Testy dnes na Vysočině potvrdily šest nových případů nemoci covid-19, řekla ČTK ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková. Od začátku pandemie se podle hygieniků v kraji koronavirem nakazilo 237 lidí, 190 z nich vyléčilo a čtyři lidé pozitivně testovaní na koronavirus zemřeli.

  • Rusko údajně napadá instituce vyvíjející vakcínu proti koronaviru

    Ruští hackeři napojení na tamní tajné služby se snaží ukrást informace výzkumníků, kteří pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru. V prohlášení sestaveném společně s USA a Kanadou to dnes uvedlo britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC), píše agentura AP.

    Podle třech západních států skupina počítačových hackerů označovaná APT 29 či také Cozy Bear útočí na akademické a farmaceutické výzkumné instituce, které se podílejí na vývoji některých vakcín. Podle vytrvalosti útoků zpravodajci ze třech zemí soudí, že se jedná o pokusy o krádež duševního vlastnictví, a ne jen o narušení bádání vědců. V tuto chvíli není jasné, zda se hackerům skutečně podařilo ukrást nějaká data, NCSC však uvedlo, že se útočníci zatím nenabourali do citlivých informací jednotlivců v napadených organizacích.

  • Hygienici chtějí zmírnit mimořádná opatření na Kutnohorsku

    Hygienici chtějí zmírnit mimořádná opatření na Kutnohorsku vyhlášená kvůli ohnisku koronaviru v Církvici. Za uplynulých 24 hodin přibyli v souvislosti s ohniskem dva pozitivně testovaní, celkem jich je 53. Vzhledem k minimálnímu nárůstu hygienici na pátečním jednání krizového štábu Kutné Hory navrhnou zmírnění nynějších opatření, řekla dnes ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

    Lidé v okrese musejí od víkendu ve veřejných vnitřních prostorech nosit roušky, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory. Jaká omezení zůstanou v platnosti a která by mohla být zrušena, mluvčí nechtěla předjímat.

  • Uherskohradišťská nemocnice plošné testování zatím nechystá

    Podle hygieniků je situace v Uherskohradišťské nemocnici, kde se koronavirem nakazilo deset zaměstnanců a jeden pacient, stabilizovaná. „V zdravotnickém zařízení jsou nastavena karanténní opatření u osob, které byly v rizikovém kontaktu. V současné době stále probíhá trasování kontaktů, seznamy se stále doplňují a aktualizují. V tuto chvíli o plošném testování neuvažujeme, nicméně situaci dál monitorujeme,“ řekla Ševčíková.

  • Hygienici v Libereckém kraji zatím na táborech závady nenašli

    Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali od začátku letních prázdnin 30 letních táborů a čtyři jiné podobné akce. Kromě nevyhovujících výsledků pitné vody ve dvou případech zatím žádné závady neobjevili a nemuseli ukládat pokuty. Neobjevil se ani žádný hromadný výskyt onemocnění. Při kontrole jednoho z táborů nedaleko Raspenavy na Liberecku to dnes ČTK řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže z Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Kateřina Hochmalová.

  • Japonsko hlásí přes 500 nových infekcí, nejvíce od dubna

    Japonsko potvrdilo 517 nových případů koronaviru, což je nejvíce od 18. dubna, informovala dnes s odvoláním na japonské úřady agentura Kjódó. Většinu pozitivních testů zaznamenalo hlavní město, jež ohlásilo rekordní bilanci nakažených. Oblast Tokia evidovala 286 nových infekcí, což je doposud nejvyšší denní přírůstek. Předchozí rekord metropole zaznamenala 10. července, šlo o 243 případů. Tokio zároveň za jediný den provedlo více než 4 000 testů PCR, což je rovněž doposud nejvyšší počet, uvádí ČTK.

  • Pro účinnost roušek a respirátorů je zásadní těsnost

    Pro účinnost roušek a respirátorů je podle Jakuba Ondráčka z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR zásadní jejich těsnost kolem obličeje. V době epidemie koronaviru ústav testoval různé ochranné pomůcky. Současné normy, kterými se ochranné pomůcky hodnotí, nejsou podle něj vhodné, protože jsou určené pro ochranu před prachem, nikoliv před menšími částicemi viru. V době koronavirové pandemie se ústav testování ochranných pomůcek věnoval.

  • Španělsko uctilo oběti koronavirové epidemie

    Španělsko se dnes na smuteční slavnosti v Madridu za přítomnosti krále Filipa VI., předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga či šéfa Evropské rady Charlese Michela pietně rozloučilo s více než 28 400 oběťmi pandemie nemoci covid-19 v zemi.

  • Maďarsko kvůli nemoci covid-19 ruší oslavy srpnového státního svátku

    Maďarsko ve snaze zabránit šíření koronaviru ruší všechny veřejné akce spojené s oslavami státního svátku připadajícího na 20. srpna, kdy si země připomíná výročí svatořečení prvního uherského krále Štěpána, píše ČTK. Gergely Gulyás, šéf úřadu vlády premiéra Viktora Orbána, dnes uvedl, že konat se nebude letecká přehlídka ani večerní ohňostroj. Na programu však zůstala slavnostní přísaha nových důstojníků.

  • V Rusku je potvrzených nákaz koronavirem přes tři čtvrtě milionu

    Počet osob infikovaných koronavirem SARS-CoV-2 od začátku pandemie v Rusku už překročil hranici tři čtvrtě milionu. Země je v tomto epidemiologickém ukazateli na čtvrtém místě na světě za USA, Brazílií a Indií. Údaje o přírůstcích počtu nakažených a zemřelých s nemocí covid-19 za středu, které dnes zveřejnil ruský krizový štáb, zůstávají podobné jako v předchozích dnech, uvádí ČTK.

  • Muž na kradené doklady získal bonus za covid-19, hledá ho policie

    Pražští policisté hledají muže, který si podle nich na ukradené doklady založil v bance účet. Poté mu na něj stát vyplatil skoro 20 000 korun určené jako kompenzační bonus pro podnikatele za dobu koronavirové krize. Na cizí doklady si také vyzvedl telefon a požádal u banky o úvěr 100 000 korun. Je podezřelý z podvodu, úvěrového podvodu a poškození cizích práv. Vzhledem k tomu, že tyto činy spáchal v době nouzového stavu, hrozí mu až osm let vězení.

  • V ubytovně na Mělnicku je deset nakažených

    Deset lidí nově nakažených koronavirem je v ubytovně v Čečelicích na Mělnicku. Jsou v izolaci, do styku s místními nepřišli. V okrese je tak celkem 13 případů nemoci covid-19. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Dany Šalamunové se nákazu v lokalitě podařilo hygienikům včas zachytit. „Máme to pod kontrolou,“ uvedla Šalamunová.

    Podle informací ČTK jsou nemocní s chorobou covid-19 brigádní dělníci, kteří pracovali v místní firmě. V souvislosti s ohlášenými případy je 29 lidí v karanténě a všichni budou podle Šalamunové testováni.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy