Hlavní obsah
Online

Zemí s největším počtem případů jsou Spojené státy

Foto: Profimedia.cz

Liduprázdné New York City. Ve městě nemoci podlehlo 281 lidí.

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy předběhly Čínu v počtu nakažených nemocí COVID-19. Nemocných je v zemi 82 404, zatímco Čína má 81 782 nakažených obyvatel a Itálie 80 589 případů, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse, která pandemii monitoruje.

Článek

V Itálii za 24 hodin přibylo 6153 nových případů nákazy a zemřelo 662 lidí. Celkově nemoci v zemi podlehlo už 8165 lidí. Nejhorší situace je stále v Lombardii, 2500 nových pacientů se nachází právě v severní Itálii.

Počet úmrtí z řad nakažených ve Španělsku je za posledních 24 hodin nižší, než ministerstvo zdravotnictví hlásilo ve středu, kdy za předchozí den vzrostl počet obětí o 738. To byl dosud nejvyšší denní nárůst. Případů nákazy ale k dnešnímu dni za 24 hodin přibylo 8578. To je více než o den dříve, kdy to bylo 7937 nových potvrzených případů, což byl nejvyšší denní nárůst v absolutních číslech za 24 hodin.

Pevninská Čína hlásí nárůst nových potvrzených případů nákazy koronavirem, za středu jich bylo 67 oproti úterním 47. Všechny se týkají lidí, kteří do země přijeli ze zahraničí.

Dění v zahraničí sledujeme online:

  • Univerzita udává mírně nižší číslo

    Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii monitoruje, nejvíce nakažených je v Číně - 81.782. Následuje Itálie s 80.589 případy a třetí jsou Spojené státy s 80.021 infikovanými. Deník The New York Times se svými 81.578 nakaženými se odvolává na údaje, které získává od federálních, státních a místních úřadů v USA. Skoro polovina případů, 37.258, podle NYT připadá na stát New York, který si podle listu počíná „zvláště agresivně“ při testování.

  • Potvrzeno: USA mají nejvíce případů

    Spojené státy mají nyní nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě, potvrdila to na svém webu Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje. Podle údajů univerzity počet nakažených Američanů dosáhl 82 404, zatímco Čína má 81 782 nakažených obyvatel a Itálie 80 589 případů.

  • Lídři EU vyzvali k přípravě dalších kroků na podporu ekonomiky

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes po šestihodinovém videosummitu zcela neshodli na podobě podpůrných opatření pro ekonomiky sužované koronavirovou krizí. Lídři dali ministrům financí další dva týdny na přípravu konkrétních kroků. V přijatém společném prohlášení také vyzvali Evropskou komisi a další unijní instituce, aby připravily akční plán na dobu po pandemii.

    Brusel by podle vedoucích představitelů měl také urychlit společné nákupy ochranných prostředků proti koronaviru, kterých se stále některým členským zemím nedostává. Státy Evropské unie naproti tomu zajistí plynulý provoz zboží přes hranice a budou za podpory Komise dělat více pro návraty svých občanů z neunijních zemí.

  • HRW: Mexický prezident ohrožuje zdraví svých spoluobčanů

    Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador ohrožuje zdraví svých spoluobčanů šířením mylných informací o koronaviru. Vyplývá to z dnes zveřejněných pozorování lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW). Obradorovo chování je podle HRW v přímém rozporu s doporučeními zdravotníků.

    Mexická hlava státu například Mexičanům i nadále doporučuje, aby chodili ven, ačkoliv tamní zdravotnické úřady opakovaně vyzývají, aby se lidé dobrovolně izolovali doma. Obrador také nepřestal pořádat hromadná setkání a účastní se shromáždění napříč zemí, kde se objímá, líbá a třese si rukou se svými podporovateli.

  • V New York City zemřelo celkem 281 lidí

    Podle newyorského starosty Billa de Blasia v New York City zemřelo 281 lidí. Nakažených je 21 873 lidí.

  • Britská vláda slíbila krizovou podporu milionům živnostníků

    Britská vláda plánuje vyplácet příspěvky samostatně výdělečně činným osobám, které nemohou pracovat kvůli opatřením zavedeným v boji proti koronaviru. Ministr financí Rishi Sunak dnes oznámil, že zasažení živnostníci budou od státu dostávat podporu odpovídající 80 procentům jejich průměrného měsíčního zisku z posledních tří let, maximálně pak 2500 liber měsíčně (přes 61 000 korun). Na peníze ale možná budou muset čekat do června.

  • Zemí s největším počtem případů jsou nově Spojené státy

    Spojené státy předběhly Čínu jako zemi s největším počtem potvrzených případů s COVID-19. V USA je nyní 81 578 nemocných, uvedl list The New York Times.

  • Řecko hlásí 26 obětí, Turecko zvažuje přísnější opatření

    Řecko hlásí další úmrtí v souvislosti s nemocí COVID-19, koronaviru podlehl 46letý vojenský důstojník. Počet obětí nákazy v zemi se zvýšil na 26, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

    Turecko možná kvůli šíření viru přistoupí k absolutnímu zákazu vycházení, uvedl tamní ministr vnitra. Počet nakažených se v zemi za poslední den zvýšil o polovinu, z 2433 na 3629. Mrtvých hlásí Turecko 75.

  • Budou-li podniky v Itálii stát do října, přijdou o 52 miliard eur

    Budou-li podniky v Itálii kvůli pandemii stát do konce září, přijdou o 52 miliard eur (1,4 bilionu korun). Vyplývá to z odhadu podnikatelského svazu Confcommercio, který dnes zveřejnil list La Repubblica.

    Restaurace a hotely přijdou o 23 miliard eur, přes 16 miliard si může škrtnout sektor dopravy a automobilky, o osm miliard eur bude kratší kultura, prognózuje italský podnikatelský svaz. Počítá přitom s tím, že podniky se rozběhnou v říjnu. Za reálný odhad považuje list La Repubblica to, že podniky se otevřou na počátku října, přijdou o 52 miliard eur a HDP klesne o tři procenta.

  • Volkswagen nechá v Německu továrny zavřené do 9. dubna

    Německá automobilka Volkswagen kvůli koronaviru prodlužuje odstávku svých továren v Německu o čtyři pracovní dny, uzavírka tak potrvá přinejmenším do 9. dubna. Výrobce aut rozhodnutí v dnešním tiskovém prohlášení vysvětlil propadem poptávky po vozidlech a problémy s dodávkou dílů.

    Opatření se v Německu týká výroby osobních aut, užitkových vozů a také koncernové výroby komponentů v továrnách v Drážďanech, Emdenu, Osnabrücku, Wolfsburgu, Cvikově, Hannoveru, Braunschweigu, Kasselu, Salzgitteru a Saské Kamenici. Delší odstávka postihne zhruba 80 000 zaměstnanců, jejichž pracovní úvazky byly zkráceny.

  • Francie hlásí dalších 365 obětí koronaviru, zemřela i 16letá dívka

    Ve Francii za poslední den zemřelo 365 lidí nakažených koronavirem, počet mrtvých se tak od středy zvýšil téměř o třetinu. Mezi oběťmi nemoci COVID-19 je v zemi také 16letá dívka. Počet nakažených za 24 hodin stoupl skoro o 4000 na 29 155, mrtvých už je celkem 1696.

  • Bolsonaro povoluje náboženská shromáždění, která starostové zakázali

    Brazilský prezident Jair Bolsonaro povolil konání církevních aktivit s tím, že je náboženská činnost základní služba. Svatostánky v Brazílii tak mají dle Bolsonara zůstat otevřené, protože jsou pro mnoho lidí „posledním útočištěm“. Jeho vyhláška je ale v rozporu se zákazy náboženských shromáždění, které vydali starostové měst.

  • Bolívie kvůli koronaviru zvažuje odklad prezidentských voleb

    Bolívijský volební tribunál ve čtvrtek oznámil, že navrhl nové datum prezidentských voleb. Namísto 3. května by se o novém prezidentovi mělo rozhodovat mezi 7. červnem a 6. zářím.

  • WHO: Část subsaharské Afriky má stále šanci zpomalit šíření viru

    Polovina subsaharské Afriky má stále šanci zbrzdit šíření koronaviru, čas na zavedení nutných kroků se však krátí, uvedla dnes africká sekce Světové zdravotnické organizace (WHO). Virus se na tomto kontinentu šíří pomaleji než v Asii či Evropě, více než 40 afrických zemí ale nyní hlásí přes 3000 potvrzených případů a 73 úmrtí.

    Vlády napříč regionem musí podle regionální ředitelky WHO pro Afriku Matshidiso Moetiové hlavně důsledně izolovat a sledovat kontakty těch, kteří si nákazu přivezou ze zahraničí, a zabránit tak přenosu v komunitě.

  • Denní nárůst obětí v Británii poprvé překonal 100

    Počet lidí ve Velké Británii, kteří zemřeli na koronavirus, poprvé vzrostl o více než 100 za den. Celkem v zemi zemřelo 578 lidí.

    Velká Británie doposud provedla 104 866 testů, z toho 93 208 s negativním výsledkem a 11 568 s pozitivním.

  • Třetina obětí ve Španělsku jsou lidé z domovů pro seniory

    Epidemie ve Španělsku má zatím obrovské množství obětí mezi klienty domovů pro seniory. Ačkoli vláda oficiální čísla neposkytuje, spočítala stanice Cadena SER, že v těchto zařízeních zemřelo nejméně 1307 lidí. Jen v oblasti Madridu infekci podlehlo 855 seniorů z pečovatelských domů.

  • Počet nakažených celosvětově překonal 500 000

    Podle posledního součtu pacientů s COVID-19 je na celém světě 506 867 potvrzených případů nákazy. Nejvíce nemocných je stále v Číně - 81 285, následuje Itálie s 80 539 pacienty. Itálie je také zemí s největším počtem úmrtí způsobených novým koronavirem. K dnešnímu dni zemřelo 8 165, zatímco Čína eviduje úmrtí 3 287 lidí.

    Roste ale také počet uzdravených, celosvětově se z nemoci dostalo 114 505 lidí.

  • Šéf WHO vyzval země G20 k navýšení výroby ochranných prostředků

    Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes vyzval skupinu největších ekonomik světa G20, aby výrazně navýšila výrobu ochranných prostředků pro zdravotníky bojující s koronavirem. Rovněž varoval, že pandemie nemoci COVID-19 sílí a roste exponenciálně.

    „Vyzýváme všechny vaše země, aby zvýšily produkci, zrušily zákazy vývozu a zajistily spravedlivou distribuci,“ řekl Ghebreyesus. WHO dnes opět upozornila na značný nedostatek ochranných prostředků pro zdravotníky, obzvláště chybí rukavice, obličejové masky a štíty a také ochranné oděvy.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy