Hlavní obsah

Spojené státy jsou připraveny poslat Ukrajině zbraně pro námořnictvo a letectvo

Konci války na Ukrajině zatím nic nenasvědčuje.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy jsou připraveny rozšířit dodávku zbraní Ukrajině na vybudování námořní a vzdušné obrany. Guardianu to řekl americký zvláštní pověřenec pro Ukrajinu a bývalý velvyslanec při NATO Kurt Volker.

Článek

Spojené státy jsou odhodlány nadále podporovat Ukrajinu zasíláním zbraní a vojenské techniky, chtějí, aby Ukrajina měla zabezpečenou leteckou obranu a námořnictvo.

Kongres letos v květnu schválil poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 250 milionů dolarů v roce 2019. Podle Kurta Volkera se USA chtějí zaměřit především na námořnictvo a leteckou obranu. Trumpova administrativa už Ukrajině poslala v dubnu protitankové střely a podle Volkera je „absolutně odhodlána” v zásobování pokračovat.

Spojené státy a Rusko mají podle Volkera stále zcela odlišný názor na to, jak by se měla ukončit válka na Ukrajině. Vladimir Putin podle něj vyčkává na prezidentské a parlamentní volby, které zemi čekají příští rok. Volker tvrdí, že to není dobrý krok, protože na Ukrajině podle něj každým měsícem rostou protiruské nálady.

Válka pokračuje i přes příměří 

Válka trvá už čtyři roky a jejímu konci zatím nic nenasvědčuje. Náznak pokroku zaznamenal Volker v lednu, když jednal s Putinovým poradcem Vladislavem Surkovem. V Dubaji diskutovali o kompromisu, jak by mohla fungovat mírová mise OSN. Kompromis spočíval v tom, že mírové jednotky nejprve zabezpečí frontu, kde je chce mít Rusko, a posléze se přesunou přes Donbas k hranici s Ruskem, kde je chce Ukrajina. Surkov v lednu návrh předložený USA, Německem a Francií označil za vyvážený přístup. Oficiální odpověď Ruska ale nepřišla.

Rusko pokračuje v podpoře separatistů. Podle amerických úřadů na východě Ukrajiny bojuje asi 2000 ruských vojáků. Přední linie se nehýbou a válka přešla do menší intenzity. Přesto každý den stojí životy. Dohromady v ní už zemřelo asi deset a půl tisíce lidí.

Podle více než tři roky staré dohody z Minsku se proruští separatisté měli stáhnout. Ukrajina měla přidělit zvláštní status regionům Doněck a Luhansk, kde žije ruská většina. Legislativa se ale zasekla v parlamentu a změna se nedá očekávat dřív než po volbách v roce 2019.

Reklama

Doporučované