Hlavní obsah

Spojené státy pohrozily Německu. Stáhněte Huawei, nebo vám neposkytneme tajné informace

Spojené státy podezírají Huawei ze špionáže.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Američané v oficiálním dopise německé vládě pohrozili, že omezí přísun zpravodajských informací mezi oběma zeměmi, pokud Německo umožní čínské technologické firmě Huawei vývoj komunikačních sítí 5G. Huawei Spojené státy podezírají ze špionáže.

Článek

Spojené státy oficiálně pohrozily Německu omezením výměny zpravodajských informací, pokud Berlín umožní čínským firmám, jako je Huawei, podílet se na stavbě komunikačních sítí páté generace (5G).

S odvoláním na dopis, který německé vládě zaslala administrativa prezidenta Donalda Trumpa, o tom informoval deník The Wall Street Journal. Německé ministerstvo hospodářství podle agentury DPA potvrdilo, že dopis obdrželo, zatím však odmítlo věc jakkoliv komentovat.

Oficiální dopis odeslal americký velvyslanec v Berlíně Richard Grenell německému ministrovi hospodářství Peteru Altmaierovi. Uvádí se v něm, že pokud by se na stavbě 5G sítě podíleli nedůvěryhodní poskytovatelé, jako je Huawei, mohlo by to zpochybnit bezpečnost a důvěryhodnost citlivé komunikace v Německu. V důsledku toho by mohla být ohrožena i dosavadní spolupráce a rychlá výměna zpravodajských informací mezi tajnými službami USA a Německa.

Podle deníku jde o první případ, kdy USA výslovně varovaly své spojence, že odmítnutí vyloučit Huawei z tendru na stavbu 5G sítě bude mít dopad na bezpečnostní spolupráci s Washingtonem. Evropské bezpečnostní služby v mnohém spoléhají na informace od svých amerických partnerů, a to zejména v oblasti terorismu. Německé úřady díky zpravodajským poznatkům z USA například loni odhalily přípravu útoku jedovatým ricinem v Kolíně nad Rýnem.

Představitelé Spojených států již měsíce naléhají na své spojence, aby zakázali účast Huawei a dalších čínských firem na budování své kritické komunikační infrastruktury. Důvodem je obava, že tyto společnosti mohou sdílet citlivá data s vládou v Pekingu, neboť je k tomu zavazují čínské zákony.

Německá vláda však tvrdí, že nemá o špionážních aktivitách Huawei důkazy. Firma by tudíž neměla být z výběrového řízení předem vyloučena, pokud splní základní bezpečnostní kritéria.

Nejmenovaný vedoucí představitel amerického ministerstva zahraničí uvedl pro The Wall Street Journal, že Američané budou s Německem sdílet informace i nadále, i když se bude Huawei účastnit stavby 5G sítí, nikoliv však v té míře jako doposud. „Američané budou předpokládat, že vše, co budou sdílet s Německem, skončí u Číňanů,“ řekl.

Německá vláda údajně usiluje o uzavření „antišpionážní“ dohody s Čínou, která by zajistila, že Německo nebude muset vyloučit Huawei z budování komunikačních sítí 5G v zemi kvůli obavám ze špionáže. Někteří experti ale německý záměr zpochybňují, neboť podobné dohody se v minulosti ukázaly jako neúčinné. Podle nich se spolková vláda chce vyhnout zákazu Huawei v Německu, protože se obává odvetných opatření pro své podniky v Číně.

Reklama

Doporučované