Hlavní obsah

Kde se vzal koronavirus? USA získaly cenná data z Wu-chanu

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Wuchanského virologického institutu.

Reklama

Americké zpravodajské služby získaly genetická data, která by mohla pomoci rozluštit původ pandemie covidu-19. K definitivnímu vyluštění toho, co stálo na počátku pandemie, je podle odborníků ale ještě daleko.

Článek

Jak a kdy americké zpravodajské služby získaly cenné důkazy k vyluštění záhady, jak vznikla pandemie covidu-19, není zatím jasné. Jisté je podle zdrojů stanice CNN jen to, že zpravodajci získali informace obsahující genetická data vzorků studovaných v čínské laboratoři ve Wu-chanu. Podle odborníků jsou podobná data umisťována na externí cloudové služby, u kterých je riziko hacknutí.

Více než způsob, jakým Spojené státy data získaly, ale teď veřejnost zajímá spíše to, co obsahují. Jde o jednu z částí snažení zpravodajských služeb, kterým dal prezident Joe Biden na konci května devadesát dní na to, aby zjistily více informací o původu pandemie. „Požádal jsem zpravodajskou komunitu, aby zdvojnásobila své úsilí ve shromažďování a analýze informací, které by nás mohly přiblížit k definitivnímu závěru (ohledně původu pandemie),“ uvedl tehdy Biden.

Před tajnými službami ale nestojí jen detektivní výzva. Ke zpracování obrovského množství dat potřebují zpravodajci dostatečný výpočetní výkon, v analýze jim tak pomohou takzvané superpočítače, kterých má celkem sedmnáct k dispozici americké ministerstvo energetiky.

Překážkou je i jazyková bariéra a odbornost. Zpravodajské služby podle CNN potřebovaly shromáždit nejen odborníky z oboru epidemiologie nebo virologie, ale také vědce mluvící mandarínskou čínštinou na velmi vysoké úrovni s velmi speciální slovní zásobou. Podle zdrojů stanice také všichni spolupracující vědci museli projít bezpečnostní prověrkou, výběr se tak nejspíše zúžil na úplné minimum.

Vládní pracovníci účastnící se „devadesátidenního pověření“ doufají, že na základě získaných dat pomohou odpovědět na otázku, zda došlo k přenosu viru ze zvířete na člověka, nebo k jeho úniku z laboratoře, tvrdí zdroje CNN.

Spojené státy dlouho pátraly po genetických datech až 22 tisíc vzorků, které zkoumali vědci ve Wuchanském virologickém institutu (WIV). Data ale měli čínští představitelé v září 2019 odstranit z internetu a následně jakoukoli část těchto dat odmítli předat vyšetřovatelům ze Světové zdravotnické organizace a Spojených států.

Zdroje obeznámené s aktuálně probíhajícím vyšetřováním ale CNN nepotvrdily ani nevyvrátily, jestli mezi zkoumanými daty jsou i některé vzorky ze zmíněných 22 tisíc, které analyzoval Wuchanský virologický institut. Oslovení vědci jsou ale ohledně nových dat skeptičtí a pochybují, že by vyšetřovatelé získali informace, které dosud nejsou známé.

Podle stejných zdrojů CNN pak ani na základě samotných získaných dat pravděpodobně nebude možné definitivně určit původ pandemie a vyšetřovatelé budou muset ještě doplnit další kontext. Podle tajných služeb i Bidenovy administrativy jde ale o „zásadní kousek skládačky“.

„Nejcennějšími získanými údaji v tomto kontextu jsou genetické sekvence, záznamy v databázi a kontextové informace o původu vzorků a čase a kontextu, ve kterém byly získány –⁠ informace, které by vyšetřovatelé mohli použít k tomu, aby je umístili do vyprávění o původu covidu-19,“ řekl CNN jeden ze zdrojů.

Zástupci zpravodajských služeb mezitím v komentářích pro americká média stále opakují, že jsou pro ně stále ve hře obě převládající teorie o původu pandemie, případně kombinace obou scénářů. Podle CNN členové Bidenovy administrativy momentálně považují teorii o úniku z laboratoře minimálně za stejně věrohodnou jako tu o přírodním původu viru, což je oproti situaci před rokem velká změna. Ještě během léta 2020 totiž mnozí zástupci Demokratické strany teorii o úniku z laboratoře opakovaně bagatelizovali.

Několik zdrojů pro CNN uvedlo, že vyšetřovatelé zatím neočekávají, že by získali definitní důkaz například v podobě uniklé komunikace, který by mluvil pro jednu z teorií. Bidenova administrativa podle zdrojů očekává, že klíčem k rozluštění původu covidu-19 bude věda, nikoli práce tajných služeb. Zpravodajci mají podle CNN především vyplnit „mezery ve vědeckých znalostech“.

Mnoho vědců nadále věří, že nejpravděpodobnějším scénářem je přirozené „přeskočení“ viru ze zvířat na člověka. Navzdory testování tisíců zvířat ale vědci stále neidentifikovali mezihostitele. Mezi zpravodajskými pracovníky a politiky ale podle CNN vítězí teorie o ne nutně plánovaném úniku z laboratoře.

Podle zdrojů CNN je také pravděpodobné, že k počáteční nákaze došlo přirozeně mimo laboratoř. Vyšetřovatelé podle zdrojů stanice také pracují s verzí, že někdo z vědců se mohl nakazit během sběru vzorků ze zvířat ve volné přírodě a následně virus zavléct do laboratoře, kde se dále rozšířil.

Pokud ani po stanovených devadesáti dnech tajné služby nedojdou k závěru, je podle amerických médií ve hře prodloužení termínu o další tři měsíce. Skupina senátorů z obou dominantních stran mezitím tento týden zaslala vládě otevřený dopis, ve kterém vyzývají k vyšetřování nejen původu viru, ale také „snah Čínské lidové republiky zabránit mezinárodnímu vyšetřování“.

Reklama

Související témata:

Doporučované