Hlavní obsah

Spojené státy poprvé vydaly pas s nebinárním označením

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco konzervativní vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa byla vůči LGBTQ+ komunitám zdrženlivá a někdy až nenávistná, vláda Joea Bidena se snaží v zemi prosadit opačný přístup.

Článek

Místo označení žena nebo muž má v sekci pohlaví „X“. Znamená to, že majitel/majitelka dokumentu jsou nebinární, tedy, že se nedefinují ani jako žena, ani jako muž. Prvním majitelem*kou pasu s tímto označením v Americe se stal*a 66letý*tá aktivista*ka bojující za intersexuální práva Dana Zzyym.

„Skoro jsme se rozbrečeli, když jsme otevřeli obálku a vyndali svůj nový pas, kde bylo X v sekci pohlaví,“ řekli bývalý*á veterán*ka amerického námořnictva Zzyym. „Trvalo to šest let, ale mít pas, který mě nenutí se identifikovat jako muž nebo žena, ale uznává, že nejsem ani jedno, je osvobozující,“ dodává. Právě Zzyym v roce 2015 podal*a kvůli nemožnosti uvedení třetího pohlaví na cestovním dokumentu na ministerstvo zahraničí žalobu.

Podle britské BBC právě Zzyymovi*ové již dříve bylo odmítnuto vydání pasu z důvodu nemožnosti uvedení požadovaného genderu. „Je vám odepřeno být člověkem. Je to jako bychom nebyli občan této země, protože nám bylo znemožněno vyjet. Jen vězni a zločinci nemají možnost cestovat,“ vysvětlují dále.

Rozhodnutí tak přichází v rámci otevřenější vlády vůči LGBTQ+ komunitám v čele s prezidentem Bidenem. „Chtěl bych při příležitosti vydání tohoto pasu zopakovat závazek ministerstva zahraničí podporovat svobodu, důstojnost a rovnost všech lidí včetně LGBTQ+ osob,“ uvedl mluvčí ministerstva Ned Price.

Speciální vyslankyně Jessica Stern pověřená Bidenem za prosazování LGBTQ+ práv po celém světě k rozhodnutí uvedla, že sníží míru „dehumanizujícího obtěžování a špatného zacházení, ke kterému často dochází na hraničních přechodech, pokud právní dokumenty neodpovídají pohlaví“.

O možnosti třetí kolonky v pasu informoval již v červnu americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Její rozšíření ale bude záviset na rychlosti změn v počítačových systémech. Nebinární Američané by tak mohli najít svou kolonku ve formulářích až v příštím roce. Dosud je pro jedince usilující o zápis jiného pohlaví, než mají na rodném listu, jediná možnost, a to potvrzení od doktora.

Podle londýnské organizace, která se zaměřuje na rovnost a inkluzi v zaměstnání Employers Network for Equality and Inclusion nabízí možnost zápisu „X“ jedenáct dalších států světa. Řadí se mezi ně například Argentina, Austrálie, Kanada, Německo, Indie, Nepál, Nový Zéland a Pákistán, informuje německý server Deutsche Welle.

Reklama

Doporučované