Hlavní obsah

Spojené státy posílají na Blízký východ tisíce vojáků

Foto: AP

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Pentagon na Blízký východ vysílá tisíce dalších vojáků, a to kvůli zvýšenému ohrožení amerických sil v regionu po zabití íránského generála Kásima Solejmáního. Informují o tom americká média s odvoláním na anonymní zdroje z armády a ministerstva obrany. Pentagon zprávu oficiálně nepotvrdil.

Článek

Spojené státy po zabití íránského generála Kásima Solejmáního americkými jednotkami posilují svá vojska na Blízkém východě. Do oblasti posílají přes tři tisíce vojáků, kteří mají v regionu zůstat přibližně 60 dní. Informují o tom americká média, podle televize NBC zprávu potvrdily tři vysoce postavené zdroje z ministerstva obrany a jeden zdroj z armády.

Akce má v regionu posílit bezpečnost. NBC ale uvádí, že podle vojenských zdrojů nešlo o reakci amerického prezidenta Donalda Trumpa na páteční eskalaci. Rozmístění nových vojáků bylo podle nich plánováno předem.

Některé oddíly zamíří do Iráku, jiné byly zaslány do Kuvajtu a dalších částí blízkovýchodního regionu. Vojáci z 82. výsadkové divize tam doplní zhruba 750 amerických kolegů stejné divize, které do Kuvajtu USA vyslaly po nedávném napadení amerického velvyslanectví v Bagdádu.

Zabití jednoho z nejvlivnějších mužů v Íránu, které výrazně vyeskalovalo konflikt v regionu, bylo podle Trumpa správné. Solejmání byl od října 2007 na americkém seznamu osob hledaných kvůli podpoře terorismu.

„Byl přímo a nepřímo zodpovědný za smrt milionů lidí, včetně množství nedávno protestujících přímo v Íránu. Ačkoliv to Írán nikdy nepřizná, Solejmání byl nenáviděný a obávaný po celé zemi. Měl být zabit už před mnoha lety,“ napsal Trump asi 12 hodin po americké operaci na Twitter.

Později uvedl, že útok na Solejmáního nařídil, aby zastavil válku a nikoliv ji rozpoutal.

Na Blízkém východě operují desetitisíce amerických vojáků. Vyslání dalších třech tisíc je v nesouladu s dřívějším plánem prezidenta Trumpa na stahování vojsk z regionu. Plánu se Trump ale nedrží už delší dobu, od května na Blízký východ vyslal 14 000 dalších vojáků poté, co se vyhrotily vztahy s Íránem.

Reklama

Doporučované