Hlavní obsah

Spojené státy poslaly ke Korejskému poloostrovu další letadlovou loď

Spojené státy vyslaly ke Korejskému poloostrovu další letadlovou loď.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Trvající napětí na Korejském poloostrově vyvolalo další reakci Spojených států. Do oblasti vyslaly další letadlovou loď, USS Roland Reagan.

Článek

Spojené státy poslaly do oblasti Korejského poloostrova druhou letadlovou loď USS Ronald Reagan. V současné době tam působí i USS Carl Vinson. Informaci přinesla zpravodajská stanice CNN s odvoláním na americké námořnictvo.

V regionu je kvůli raketovým a jaderným aktivitám KLDR několikatýdenní napětí. Předpokládá se, že loď Reagan nakonec Vinsona v jeho misi u Korejského poloostrova vystřídá.

„V návaznosti na dlouhodobou údržbu v přístavu se před dalšími akcemi musíme ujistit, že Ronald Reagan a zbytek jeho úderné skupiny náležitě spolupracují," uvedl v prohlášení kontraadmirál Charles Williams.

Loď vyplula ze základny v japonské Jokosuce už v úterý. U Korejského poloostrova čeká loď pojmenovanou po 40. americkém prezidentovi několik cvičení, která jsou zaměřená na vzlety a přistání letadel. Obě letadlové lodě, Reagan i Vinson, patří do třídy Nimitz, ta tvoří páteř globální vojenské moci USA.

První loď Američané ke Korejskému poloostrovu vyslali na začátku dubna. Americký prezident Donald Trump tak odpovídal na sílící vojenské provokace severokorejského režimu, který v březnu odpálil čtyři balistické rakety a v dubnu pokračoval dalším, i když neúspěšným, testem.

Reklama

Doporučované