Hlavní obsah

Spojené státy pozastaví Palestině pomoc v hodnotě 65 milionů dolarů

Spojené státy pozastaví až 65 milionů dolarů pro PalestinuVideo: AP

 

Reklama

USA chce zkoumat fungování úřadu OSN pro pomoc Palestincům. Zejména jde o jeho financování.

Článek

Spojené státy pozastaví finanční pomoc Palestině ve výši 65 milionů dolarů. Úřad Organizace spojených národů pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) tak obdrží 60 milionů dolarů. Fungování úřadu musí být podle stanoviska USA důkladně prozkoumáno, zejména co se týká jeho financování. Krok nicméně nemá být vnímán jako snaha někomu ublížit. S odkazem na sdělení amerického ministerstva zahraničí o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Generální tajemník OSN António Guterres v reakci na nejnovější zprávy o plánovaných změnách v humanitární pomoci Palestincům řekl, že zatím o snižování pomoci neví, nicméně je oznámením velmi znepokojen.

Americký prezident Donald Trump již dříve pohrozil, že pozastaví Palestincům pomoc s odůvodněním, že Spojené státy přispívají příliš mnoho. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že by bylo dobré, aby se i další země více finančně podílely na pomoci Palestincům. Zároveň však zdůraznila, že většina pomoci Palestincům v oblastech zdravotnictví a vzdělání bude ponechána.

Napětí mezi palestinskou samosprávou a Washingtonem se vyostřilo poté, co Trump 6. prosince oznámil své rozhodnutí uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Otázka Jeruzaléma je přitom jedno z nejožehavějších témat palestinsko-izraelského mírového procesu. Situace se poté ještě více vyhrotila, když Trump pohrozil, že omezí Palestincům finanční pomoc.

Reklama

Doporučované