Hlavní obsah

Spojené státy příští rok plánují přijmout nejméně uprchlíků za poslední čtyři dekády

USA chtějí v příštím roce přijmout maximálně 30 tisíc migrantů, což je až o 15 tisíc uprchlíků méně než v roce letošním.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Stále se snižující kvóty pro přijetí uprchlíků ve Spojených státech amerických jsou důsledkem protiimigrační politiky prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Spojené státy plánují v příštím roce přijmout maximálně 30 tisíc migrantů, což je až o 15 tisíc uprchlíků méně než v roce letošním – a o osmdesát tisíc méně než v roce 2017. Oznámil to šéf americké diplomacie Mike Pompeo. „Navrhujeme, aby bylo přijato až 30 tisíc uprchlíků a 280 tisíc žadatelů o azyl,“ cituje agentura Reuters Pompea.

Podle agentury Reuters byl letošní limit, který vláda stanovila na 45 tisíc migrantů, nejnižší od roku 1980, kdy Spojené státy přijaly 210 tisíc migrantů. Spojené státy navíc letos zřejmě přijmou jen 22 tisíc běženců, tedy zhruba polovinu plánovaného maxima.

Ministr zároveň dodal, že USA patří mezi nejvíce velkorysé státy na světě, pokud jde o ochrannou migrační politiku. Server Quartz k tomu ale na základě zprávy výzkumného centra Pew uvedl, že zatímco v roce 2017 připadlo na jeden milion Američanů 102 uprchlíků, v Kanadě na jeden milion Kanaďanů připadlo 725 migrantů.

Viceprezident mezinárodního záchranného výboru Hans Van De Weerd řekl, že Spojené státy měly vždy vůdčí roli, a protože udávají trendy pro zahraničí, spousta zemí je bude následovat. Van De Weerd předpokládá, že důsledky antiimigrační politiky lze vidět už nyní. „Pokud sledujete, co se děje v Evropě, kontrolování hranic Evropské unie a to, jak se chovají lidé jako Viktor Orbán… Je to jako vystřižené z Trumpovy vlády.“

Podle Van De Weerda podobná politika pouze zvýší napětí na místech, kde migranti zůstanou uvězněni, včetně nedostatečného vzdělání pro děti a nemožnosti legálního zaměstnání. „Zaseknou se v první bezpečné zemi. Jejich děti tu nesmí chodit do školy, nemohou si sehnat pořádnou práci. Tito lidé pak vydělávají na šedé ekonomice, jsou odkázáni na překupníky. Jaké jsou skutečné záměry tohoto opatření? Výsledek je jediný, nechceme tu lidi z jiných zemí, tím spíše, pokud jsou muslimové nebo pokud nemají stejnou barvu kůže. Nechceme, aby přišli do naší země. A to je smutné,” uvedl dále Van De Weerd pro Reuters.

Americký prezident Donald Trump je se svou politikou se sloganem „America first“ (Amerika na prvním místě) tvrdým zastáncem snižování počtu přijatých migrantů.

Kvóty pro přijetí migrantů se začaly snižovat po atentátech z 11. září, vláda Trumpova předchůdce Baracka Obamy pro rok 2016 ale stanovovala limit na 85 tisíc běženců a pro rok 2017 pak předběžně až 110 tisíc migrantů.

Reklama

Doporučované