Hlavní obsah

Spojené státy se chystají na útok z KLDR. Otestovaly protiraketový deštník

USA otestovaly protiraketový systém THAADVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Protiraketový systém THAAD úspěšně zneškodnil balistickou raketu středního doletu. Měl by ochránit USA i před mezikontinentálními střelami z KLDR.

Článek

Spojené státy se připravují na možný úder ze Severní Koreje. Americká armáda otestovala protiraketový systém THAAD, který úspěšně zlikvidoval balistickou raketu středního doletu. Uvedlo to americké ministerstvo obrany.

Střelu odpálil letoun C-17 v Pacifiku a z ostrova Kodiak na Aljašce ji úspěšně sestřelily protirakety. Spojené státy tak reagují na páteční severokorejský test mezikontinentální střely. KLDR by totiž podle odborníků mohla zasáhnout americká města Los Angeles nebo Chicago.

„Celé americké území je v dosahu našich střel," řekl podle severokorejské tiskové agentury KCNA vůdce země Kim Čong-un, který zkušební odpal sledoval. KLDR je nyní podle něho schopna překvapivě udeřit kdykoli a kdekoli. Pchjongjang uvedl, že raketa letěla 47 minut a 12 sekund a urazila vzdálenost 998 kilometrů.

I když Američané vyzkoušeli systém THAAD pouze proti raketám středního doletu, stejně účinný má být i v případě ohrožení mezikontinentálními střelami. Zkoušku s těmito raketami provedly USA úspěšně na začátku července.

KLDR pokračuje v provokaci. Směrem na Japonsko prvně odpálila mezikontinentální raketu

Na provokaci režimu Kim Čong-una zareagovaly Spojené státy - kromě testu protiraketového systému - i vysláním bombardérů nad severokorejské území. Společně s jihokorejskými stíhačkami přeletěly bombardéry B1-B nad leteckou základnou nedaleko hranice dělící Severní a Jižní Koreu, než se vrátily na leteckou základnu Andersen na ostrově Guam.

Velitel amerického pacifického letectva Terrence O´Shaughnessy po zhruba desetihodinovém zkušebním nasazení bombardérů Pchjongjang varoval, že USA a jejich spojenci jsou v případě potřeby připraveni použít „rychlou, smrtící a drtivou sílu”.

Reklama

Doporučované