Hlavní obsah

Spojené státy se pokusí zahájit diplomatický dialog s KLDR

Spojené státy budou usilovat o zahájení dialogu po dohodě s Jižní Koreou.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Vláda Donalda Trumpa vyjádřila ochotu zahájit s KLDR dialog. Tlak na režim severokorejského vůdce Kim Čong-una kvůli jeho jadernému programu ale hodlá vyvíjet i nadále.

Článek

Spojené státy jsou připraveny jednat se Severní Koreou. Informoval o tom americký viceprezident Mike Pence v rozhovoru poskytnutém listu The Washington Post. Diplomaticky angažovat se na severní části Korejského poloostrova chtějí USA po dohodě s Jižní Koreou.

Rozhodnutí zahájit s režimem diktátora Kim Čong-una dialog vzbudil vlnu překvapení. Ještě na zahájení olympijských her v Pchjongčchangu totiž mezi delegacemi obou států panovalo napětí. Obrat v postoji Američanů nastal po jednání Bílého domu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

I přes snahy o navázání dialogu však Spojené státy upozornily, že nepřestanou pokračovat ve vytváření nátlaku na severokorejský režim, a to dokud neupustí od svého jaderného programu.

Trump v minulosti několikrát vyjádřil pochyby o účinnosti diplomatických jednání, a to především v reakci na neúspěchy předchozích amerických vlád, které nedokázaly zabránit vyostřování vztahů se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

Jen v loňském roce provedla Severní Korea desítky raketových testů včetně už šestého testu nukleárních zbraní a výrazně se tak přiblížila svému cíli dosáhnout na území Spojených států. Takové jednání je však v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.

V posledních dvou týdnech se začaly vztahy mezi oběma částmi Korejského poloostrova oteplovat. Dokladá to také účast rozsáhlé severokorejské delegace na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu. Jedná se o nejpočetnější výpravu na olympijských hrách v historii země.

Reklama

Doporučované