Hlavní obsah

Spojené státy tlačí na Saúdy. Musejí objasnit záhadné zmizení novináře

Foto: AP

Trumpova administrativa musí kvůli zmizelému novináři do 120 dnů podat zprávu Kongresu.

Reklama

Američtí senátoři tlačí na vyšetření případu zmizelého saúdskoarabského novináře. Trumpova administrativa musí do 120 dnů podat zprávu Kongresu.

Článek

Přes dvě desítky amerických senátorů poslaly dopis prezidentovi Spojených států kvůli novináři Džamálovi Chášakdžímu, který minulý týden zmizel za nejasných okolností v Istanbulu při návštěvě saúdskoarabského konzulátu. Vládní představitelé chtějí vědět, zda se Saúdové dopustili porušení lidských práv.

V dopise senátoři podle webu Deutsche Welle požadují, aby Bílý dům „určil, zda je cizí osoba odpovědná za mimosoudní zabíjení, mučení nebo hrubé porušování mezinárodně uznávaných lidských práv”.

Administrativa amerického prezidenta Trumpa nyní musí do 120 dnů podat zprávu Kongresu Spojených států amerických. V případě, že se prokáže vina Saúdské Arábie, mohou být na království uvaleny sankce za porušení lidských práv podle globálně platného Magnitského zákona.

Podívejte se na časový sled událostí v den novinářova zmizení.Video: Marek Martinovský, AP

Americký prezident Donald Trump vyjádřil své znepokojení nad situací již v pondělí. Se saúdskými úředníky podle svých slov jedná na nejvyšší úrovni. „Pro nás a pro Bílý dům je to velmi vážná situace,” řekl Trump. Saúdská Arábie je jedním z nejsilnějších spojenců USA na Blízkém východě. Proto je kladen takový tlak na objasnění situace okolo zmizení novináře Chášakdžího, který kvůli obavám ze zatčení od loňska žije v USA.

„Neradi vidíme, co se děje. Oni teď říkají ,nemáme s tím nic společného'. Zatím ale všichni říkají, že s tím nemají nic společného,” vyjádřil se Trump a dodal, že „nikdo neví, co se stalo”.

Džamál Chášakdží minulý týden navštívil saúdskoarabský konzulát, aby si vyřídil doklady před svatbou. Bezpečnostní kamery před budovou konzulátu zaznamenaly pouze novinářův příchod. Saúdové tvrdí, že Chášakdží budovu také opustil, důkazy o tom ale nemají.

Podle tureckých úředníků byl Chášakdží na půdě konzulátu zabit do dvou hodin od vstupu do areálu a vrazi jeho tělo následně odklidili. Takové variantě nahrávají záběry z bezpečnostních kamer, které zachycují černou dodávku stojící před konzulátem. Ta později vjede do areálu a následně odjíždí do rezidence konzula.

Podle médií za údajnou vraždou novináře stojí patnáctičlenná skupina agentů Rijádu. List Daily Sabah zveřejnil i jména, data narození a fotografie celého saúdskoarabského týmu, který označil za „skvadru vrahů“. Podle turecké strany je mezi nimi několik členů tajné služby.

Reklama

Doporučované