Hlavní obsah

Spojené státy uvrhnou nové sankce na Rusko

Spojené státy chystají nové sankce na muže kolem prezidenta PutinaVideo: AP

 

Reklama

K uvalení sankcí by mělo dojít 29. ledna. Sankce postihnou hlavně okolí prezidenta Putina.

Článek

Americká vláda zveřejní informaci o nových protiruských sankcích 29. ledna. V Moskvě to dnes oznámil velvyslanec USA Jon Huntsman. Sankce mají být reakcí na údajné ruské vměšování do předloňských amerických prezidentských voleb.

„Teď operujeme s datem 29. ledna, aktivně na tom pracujeme. O množství osob, které sankce postihnou, je předčasné mluvit,” řekl podle agentury TASS americký diplomat. Podle dřívějších informací mají sankce mířit na oligarchy a politiky blízké Kremlu. Postihnout by údajně mohly osoby kolem prezidenta Vladimira Putina. Podle Huntsmana by sankce neměly působit jen krátkodobě, ale v dlouhodobé perspektivě.

Podezření z ruského vměšování zatěžuje vztahy Moskvy a Washingtonu od roku 2016, kdy tajné služby USA upozornily na pokusy Ruska ovlivňovat volby amerického prezidenta. Hackeři napojení na ruskou vládu chtěli údajně zkompromitovat demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a zajistit vítězství nynějšího prezidenta Trumpa. Rusko jakékoli vměšování odmítá a Trump probíhající vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov nedávno novinářům řekl, že chystané sankce jsou dalším pokusem Spojených států ovlivnit vnitropolitickou situaci v Rusku. Upozornil, že sankční opatření má být oznámeno nedlouho před volbami ruského prezidenta, o němž budou Rusové rozhodovat v březnu.

V ruském tisku se objevila informace, že sankce mají postihnout zhruba pět desítek lidí, podle deníku Kommersant se ale jedná až o 300 osob. Podle nepotvrzených zpráv amerických médií se někteří ruští oligarchové obrátili na ministerstvo zahraničí USA s žádostí o vysvětlení, jak se sankcím vyhnout. Potvrzení těchto zpráv nepřišlo z Washingtonu ani z Moskvy.

Reklama

Doporučované