Hlavní obsah

Spojené státy v Bahrajnu představují mírový ekonomický plán pro Izrael a Palestinu

Spojené státy v Bahrajnu představují mírový ekonomický plán pro Izrael a Palestinu.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

V Bahrajnu se koná důležitý summit o izraelsko-palestinských vztazích. Americká delegace v čele s poradcem Donalda Trumpa Jaredem Kushnerem chce představit svůj mírový byznys plán „Mír a prosperita”. Zástupci Izraele ani Palestiny se jednání neúčastní.

Článek

Trumpův mírový a ekonomický plán na sporném území Pásmu Gazy i v samotné Palestině má několik bodů. Zaprvé chce území Gazy otevřít investorům ze západního břehu. První zakázkou by měl být komunikační koridor za 50 miliard dolarů (přes 1,1 bilionu korun). Ten by umožnil Palestincům přímý spoj do regionů. Koridor by měl mít jak dálnici, tak železniční trať.

Dalším krokem podle americké delegace má být zlepšení i nová konstrukce elektrického vedení, přívodů vody a telekomunikační infrastruktura.

Trump s Kushnerem chtějí také podporovat ekonomiku soukromého sektoru, malé a střední podnikání, turistiku, zemědělství a výrobu. Stejně tak podpořit spolupráci mezi blízkými státy jako Egypt, Jordánsko nebo Libanon.

„Spojené státy z toho mají garanci stability. Ať už se jedná o neměnnost hranic, obchodních záležitostí, zabezpečení amerických i celosvětových zájmů,” komentuje pro Seznam Zprávy bývalý zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó: „Amerika vždycky chce hrát prim. To je většinou jejich Achillova pata. Spojené státy mají nevypočitatelnou zahraniční politiku, přesto se snaží hrát nějakou roli.”

Palestina tento plán odmítla, stejně tak účast na bahrajnském summitu. Mahmúd Abbás, prezident Státu Palestina, trvá na tom, aby především nastala politická shoda. A právě plány na politickou část mírového plánu tým Donalda Trumpa představit nehodlá. Alespoň do té doby, než se v Izraeli budou konat listopadové celostátní volby.

„Podle Palestinců to nemá politickou dimenzi. Berou to tak, že je chce jen někdo uplácet a není to pro ně zajímavé. Palestinci by si mohli něco vyslechnout. Není to pro ně zcela taktické a strategické,” dodává k summitu Szántó.

Podle údajů Světové banky je palestinský ekonomický růst za poslední rok na nula procentech. Země se také potýká s třicetiprocentní nezaměstnaností, 67 % mladých nemá práci.

Politické vedení Palestiny nekomunikuje se Spojenými státy na diplomatické úrovni od roku 2017. Tehdy Donald Trump prohlásil Jeruzalém za izraelské hlavní město a přestěhoval americkou ambasádu z Tel Avivu.

Izrael oficiálně nekomentoval plány Spojených států. Avšak premiér země Benjamin Netanjahu v neděli prohlásil, že Trumpův plán vyslechnou. Podle britského Guardian prý nerozumí, proč Palestina plán a priori odmítá. V ulicích palestinských měst i například v Libanonu Palestinci proti ekonomickému summitu i celému plánu protestovali.

Reklama

Doporučované